Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Češi očkování proti chřipce odmítají, věří mýtům. VZP je nabízí zdarma

Zatímco ve Spojených státech se nechává očkovat proti chřipce polovina lidí, v Česku jen každý dvacátý. Češi na výzvy k očkování stále neslyší. Objevují se dokonce názory, že tuto nemoc lze dostat i přes injekci. Snahy lékařů zlepšit vztah lidí k ochranné vakcíně nyní podpořila Všeobecná zdravotní pojišťovna, očkovací látku bude hradit všem svým pojištěncům.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Skúsenosť asi pred 6 rokmi. Mladý zamestnanec, veľmi aktívny sa dal zaočkovať, aby nedostal chrípku. Potom nechodil do práce. Takmer 7 dní ležal doma v 40 stupňových horúčkach a takmer zomrel. Práceneschopnosť trvala 3 týždne. Budúci rok sa už očkovať nedal, hoci roky pred tým pravidelne na očkovanie chodil. Či mal vírus už v tele a neprejavil sa v dobe očkovania sa zistiť nedá. Môj názor - vírus chrípky je tak rýchlo zmutovateľný, že sa očkovať nedávam. Pokiaľ máme vitamíny a dobrú stravu, je to zbytočné. Keďže nie som virológ ani doktor, môžem sa mýliť. Ale študoval som napríklad genetiku rastlín a populácií, princípy mutácií vírusov sú podobné, ibaže u chrípky to môže zmutovať oveľa rýchlejšie ako u rastlín.

0 0
možnosti
LG
RP

a jeste jednu si prisadim: existuji statistiky ktere dokazuji ze zdravotni pece zvysuje mortalitu. Mozna by meli v nemocnicich zacit chodit v cernejch hadrech aby to lidi nepletlo... ;)

0 0
možnosti
RP

Tak to je opravdu vtipny clanek. V dnesni dobe, kdy je vetsine lidem jasne ze zdravotni pece u nas i ve svete je z vetsi casti ovladana farmabyznysem si dovolite napsat podobny zvast? Priste zkuste jinou pohadku...

To ze je vakcina zdarma pro pojistence navic neznamena ze za ni vyrobce/dodavatel nedostane zaplaceno. Znamena to jen, ze ty penize zaplati pojistovna ale ve vysledku to zatahnou vsichni co jsou u ni pojisteni, aniz by meli moznost o tom rozhodnout...

1 0
možnosti
BS

Chtěla bych autorce článku Ivaně Karáskové (pokud je to živý člově a ne pouze nějaká virtuální entita stvořená očkovací lobby) vytknout naprostou nekompetenci a nezájem o zpracované téma. I žákyně základní školy je dneska schopna si na internetu najít spoustu všelijakých názorů i velmi protichůdných závěrů na téma očkování. Pro začátek bych doporučila skoro dvouhodinovou přednášku o historii očkování a o fungování "světového očkovacího průmyslu" která se dá shlédnout s českými titulky třeba tady http://www.youtube.com/watch?v=qYZsfTPKRlw .  Přeji všem "novinářům", kteří se dají platit za to, že matou veřejnost, aby je realita jejich vlastních životů dohnala co nejdřív a sami byli konfrontovaní se situacemi, kdy je jakési "obecné (novináři zmainpulované) veřejné mínění" (pokud to nebudou rovnou prolobované zákony ve prospěch světových farmaceutických korporací) bude tlačit třeba k ublížení vlastním dětem. Je mi smutno, když vidím, jak daleko mají ke korektnosti informace zveřenované na idnes.cz ;-( Zároveň jsem ráda, když vidím, jak už dnešní středoškoláci díky internetu docel adobře chápou, že naše oficiální informační zdroje jsou závislé a tudíž nedůvěryhodné a nekompetentní a nehodné pozornosti ;-).  Srovnejte si selským rozumem každé jedno oficiální zpravodajské téma s tím, co si sami vygooglujete. Aspoň to pro sebe, lidi, udělejte.

1 1
možnosti
PP

P88a96v36e35l 41P57e47l46c

8. 10. 2013 20:36

Hygienici se mezi sebou dohaduji, jestli ma smysl ockovani proti chripce, nebo ne. Ale na idnesu to vedi s jistotou. IMHO reklamni clanek, jen to unej zapomneli uvest.

4 1
možnosti
JP

J30a43n 95P89a42v35e86l43k65a

8. 10. 2013 15:09

Ano, VZP nabízí mýty zdarma.

3 1
možnosti
MK

Zlate ockovani. Ja jsem lektor a mezi lidma jsem porad, takze prska na me kde kdo. Pet let po sobe jsem byl naockovany a pohoda. Maximalne rymicka na vikend. Loni jsem ockovani vynechal. Typicka chripka, vysoke horecky, bolesti kloubu a svalu, 3 tydny neschopenka a dalsi mesic tezka unava. A to nemluvim ani o tom, ze kamarad skoncil s chripkou a zapalem plic na aro na ventilatoru a skoro to nezvladl. Osobne jsem letos uz naockovany i proplaceny - parada. Myslim, ze si vetsina lidi neuvedomuje, co jsou viry zac, jak mohou byt agresivni, neni na ne lek a jednou za cas pekne vymlati cast planety. Nenechte se ockovat, zbyde na ostatni. Pokud vim, letos je v CR omezeny davek vakcin, protoze CR je ockuje cca pouze 5 % oproti jinym statum, treba USA, kde je proockovanost 46 %, tudiz farmakofirmy presunuly vakciny jinam. ;-D

1 3
možnosti
PO

Ano, a taky bude nedostatek pneumatik, protože výrobci mají omezené kapacity a považují za zbytečné využít celou tržní poptávku ;-DJinak když věříte tomu, že vás očkování jedním kmenem ochrání před jiným, tak proč ne. Víra funguje dobře.

4 0
možnosti
MJ

Tyhle reklamní  žvásty mě dokáží fakt pobavit a hloupý ovčan jde, vždyť je to zadarmo. Stejně dopadla jedna moje příbuzná. Do té doby zdravá a velmi aktivní seniorka. Po očkování neustále nějaké zdravotní problémy a bije se do hlavy. Navíc odpověď již každý najde i v této větě: "Jedna injekce do ramene ochrání člověka zhruba na jednu sezonu, je to však velmi individuální." Jednoduše řečeno, je to na 2 věci, akorát si s tím lidé s oslabenou imunitou mohou zadělat na nemalé problémy do budoucna. Navíc, nikdo z farmacie zatím neumí předpovídat budoucnost, aby věděli jaký kmen chřipkového viru bude ten sezónní a i kdyby to věděli, stejně velmi rychle mutuje. To, že mnohé virózy mají podobné příznaky jako chřipka, ještě neznamená, že se vždy jedná o virus chřipky. Garantuji každému, kdo dostane opravdu chřipku, bude mít problém se vůbec pohybovat a horečky vyletí velmi vysoko. Rýma, kašel, slabost, není automaticky chřipka, jak se mnoho lidí mylně domnívá ;-)

6 0
možnosti
JM

J27a96n 89M12e84r20t35a

8. 10. 2013 18:13

Na základě čeho si myslíte, že si lidé s oslabenou imunitou mohou zadělat na problémy do budoucna? Jinak osobní zkušenosti jsou celkem k ničemu, protože prakticky nikdy se nedá říct, jestli spolu věci souvisí. Lidi občas trápí zdravotní problémy a stává se, že i toho, kdo byl zdravý, potkají nějaké zdravotní problémy a někdy i vleklé. Pak se může snadno stát, že někdo dostane takové problémy v určité době po očkování, ačkoli s tím očkování vůbec nesouvisí. Jestli takové problémy souvisí s očkováním se nedá určit na základě jednotlivých zkušeností. Zdaleka totiž neplatí, že mají lidé stejnou tendenci sdílet všechny věci, lidé mají velkou tendenci hledat souvislosti. A navíc ani nelze říkat všechny věci, co se nestaly v reakci na nějakou věc. Těžkou tak bude někdo chodit po diskusích s tím, že se nechal očkovat a nemělo to na jeho zdraví žádný negativní dopad. Na tom není nic zajímavého. Je potřeba kvalitně udělaná statistická studie.

0 0
možnosti
PB

P55a37v26e21l 73B96e20r53e66r

8. 10. 2013 13:58

Zdarma? Nebo to platí pojištěnci ze svého nemalého pojištění - daně? Nenechám do sebe bodat žádné srajdy. Ani zadarmo.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...