Europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) při tiskové konferenci ke kandidatuře

Europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) při tiskové konferenci ke kandidatuře na úřad prezidenta ČR. (23. února 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

VZP pohlídá Roithová, Heger či Bendl, odhlasovali poslanci

  • 26
Poslanci ve čtvrtek posvětili návrhy na nové členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Mezi jmény je i Zuzana Roithová, která si nechala funkci posvětit právníky z Evropského parlamentu.

Poslanci si odhlasovali první várku jmen do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) před polednem. Poté jednání krátce přerušili kvůli dohadům o tom, jakým způsobem mají hlasovat o obsazení dozorčí rady pojišťovny.

Objevily se dva návrhy. Jeden říkal, že by se mělo o každém jménu hlasovat zvlášť, druhý oponoval, že by všechna jména měli poslanci posvětit najednou. Stejně tak tomu bylo u členů správní rady.

Poslanci si nakonec vybrali druhou cestu a návrh na členy dozorčí rady schválili jedním hlasováním.

Nově budou na hospodaření pojišťovny či na odměny jejího ředitele Zdeňka Kabátka dohlížet třeba exministři Petr Bendl (ODS), Leoš Heger (TOP 09) či Zuzana Roithová za lidovce (o návrzích na obsazení rad čtěte více zde).

Roithová přitom zvažovala, že by svoji kandidaturu dodatečně stáhla či na funkci po zvolení rezignovala. Nebyla si totiž jistá, zda jako členka Evropského parlamentu může vykonávat i placenou funkci ve své rodné zemi. Členové správní rady VZP totiž pobírají deset tisíc měsíčně a na dalších dvanáct tisíc mají nárok v případě účasti na jednáních.

Požádala proto o stanovisko přímo v Bruselu. "Již ho mám a vše je v pořádku, funkci vykonávat můžu," řekla iDNES.cz místopředsedkyně lidovců. Mandát v europarlamentu jí končí letos na jaře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video