Ředitel VZP Zdeněk Kabátek a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek podepsali

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek podepsali memorandum, které umožňuje rušení nemocničních lůžek akutní péče. Zároveň slibuje zachování odborností (19. prosince 2012) | foto: VZP

Kraje se dohodly s VZP. Smlouvy se podepíší, lůžka se rušit budou

  • 2
Všeobecná zdravotní pojišťovna a Asociace krajů uzavřely ve středu memorandum, v němž se dohodly na dalším postupu ohledně akutní nemocniční péče. Lůžka se rušit budou, ušetřené peníze však zůstanou ve zdravotnictví, tvrdí obě strany. VZP do konce roku podepíše pětileté smlouvy s 95 procenty krajských nemocnic.

"Šlo nám primárně o to, aby v krajských nemocnicích byly zachovány odbornosti, mantrou není počet lůžek. V memorandu nenajdete čísla. Je to dokument, ve kterém stojí, jakým způsobem jsme se dostali ke kompromisu," řekl iDNES.cz šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Nechtěl bych mluvit o konkrétních číslech. Nemůžu nyní říci, kolik lůžek zmizí, protože nemáme ukončeno jednání se všemi poskytovateli zdravotní péče," doplnil nový ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP už loni zrušila pomocí smluv necelé dva tisíce lůžek akutní péče, původní plány přitom hovořily o zhruba 10 tisících lůžek. Později je tehdejší vedení pojišťovny o něco zmírnilo a v říjnu se ministerstvo se zdravotními pojišťovnami dohodlo, že zrušeno bude šest tisíc nemocničních lůžek akutní péče (více o plánech čtěte zde).

Podle Haška je důležité, že ušetřené peníze zůstanou ve zdravotnictví i v konkrétních krajích. "V případě, že dojde k úsporám v rámci krajů ve zdravotním pojištění, tyto prostředky zůstanou zachovány v těchto krajích na úhradu zdravotní péče," popsal hejtman.

Text memoranda

Přečtěte si dohodu mezi kraji a VZP

Memorandum Hašek a Kabátek podepsali ve středu v Poslanecké sněmovně s tím, že tomu předcházelo desetidenní velmi intenzivní jednání. Podle Haška memorandum znamená, že od čtvrtka do 31. prosince letošního roku začnou podepisovat krajské nemocnice nové smlouvy s VZP. Ty jsou potřeba, protože ministerstvo zdravotnictví se loni dohodlo s pojišťovnami, aby všem nemocnicím smlouvy vypověděly a hledaly úspory v systému akutní péče.

Smlouvy podepíše zhruba 95 procent nemocnic, a to na pět let. "Platí, že u malého procenta záležitostí, které jsou stále otevřené, bude existovat přechodná doba 18 měsíců, v průběhu které nalezneme budoucí shodu, a tak bude doplněna rámcová pětiletá dohoda," řekl Hašek.

Obě strany míní, že VZP by měla podobným způsobem jako s kraji postupovat i u dalších provozovatelů nemocnic. Třeba těch, které provozují soukromé firmy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video