Diskuze

Ať škola naučí děti pracovat s informacemi či kriticky myslet, chtějí rodiče

Přehršel zpráv, ve kterých by se měly děti vyznat. Poznat své slabé a silné stránky nebo umět obhájit svůj názor. To jsou jedny z hlavních věcí, které má základní škola podle rodičů žáky naučit. Vyplývá to z výzkumu organizace PAQ Research. Po roce distanční výuky ale rodiče častěji označovali potřebu naučit žáky se soustředěně učit a systematicky poznávat nové věci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P34e64t48r 19Š39i82l63h60a84n

15. 4. 2021 19:55

Lidi nejsou schopni rozlišit od sebe pravdu a dezinformaci, nekriticky přijímají kdejaký hoax a paradoxně takoví nejvíc křičí, když se stát nebo nějaká soukromá společnost rozhodne dezinformace a hoaxy označit.

0 0
možnosti
VB

V40á51c69l64a95v 72B12o92k

15. 4. 2021 12:24

No, současné osnovy uci deti spíš nemyslet, přebírat nesmyslné genderove teorie vč. tzv. antirasismu v nejhorší formě, odnaucuje disciplíně a uctě k starsim, rodičum a lásce k vlasti. Odnaučuje kriticky myslet ( říká se tomu práce s informacemi), krátí se vyučování přírodních věd, matematiky i fyziky. Co s tech dětí vyroste? No, o tom hovoří konspirační teorie, kupodivu. Ja tomu taky nevěřil, dokud jsem se nestal svědkem...

0 0
možnosti
MK

já Vám nevím, ale máte vůbec tušení, co to osnovy jsou a co obsahují? Protože osnovy nikoho nic neučí, dokonce většinou ani nedefinují metodu, obsahují jenom rámec výuky a zbytek je na škole a učiteli.

Mimochodem očekávat, že škola bude učit lásce k rodině, to je tedy vážně úlet.

0 0
možnosti

jakýkoliv digitální " krám" který používáte ovlivňuje Neurobilologické procesy v mozku...zvlášť u dětí

0 1
možnosti
VB

V62á51c40l18a25v 90B33o42k

15. 4. 2021 12:28

Řekl bych, že ano. Jako nástroj k práci skvělé... Ale když se s her stane průmysl a pro prilis mnoho mládeže smysl a napln života... A co se tyce ovlivnivani zdraveho vývoje mozku...

0 1
možnosti
Foto

K cílevědomosti patří i vytrvalost a schopnost, najít řešení, o když je třeba nové a neobvyklé. K tomu je třeba trénovat i schopnosti rešerše, vyhledávání informací, institucí a zdrojů. Samozřejmě ne vše , co bylo nalezeno, je také opravdu užitečné ale to si každý, kdo zůstane aktivní, sám už prověří.

Pasivita, pohodlnost, to přináší vždy smůlu.

0 0
možnosti
ML

Podle zdejších příspěvků se zdá, že o kritickém myšlení hovoří diskutující, kteří jsou svým způsobem uvažování kritickému myšlení právě nejvíce vzdáleni ...

0 1
možnosti
LN

To je hluboká myšlenka. Ještě ji zkuste rozvést.

0 0
možnosti
Foto

Ano, a aby se dalo kriticky myslet, musim mit urcity rozhled a vedomostni zaklad, abych mela ten kriticky rozbor na cem zalozit. Predstava, ktera se celkem implicitne rozsiruje od expertu z EDUinu apod., tj. ze skola deti prilis zahlcuje informacemi a memorovani neni potreba, kdyz se da vsechno najit, je paradoxne v rozporu s jejich propagaci kritickeho mysleni. Ja osobne si navic myslim, ze kriticke mysleni prichazi i s vekem a nejakymi odzitymi a prozitymi skutecnostmi.

2 0
možnosti
JV

To jsou poměrně přesně hodnoty, postoje a způsobilosti, které děti dokázala naučit širší rodina, dokud ještě existovala. Pochopitelně čtyřicetiletý prvorodič zvlášť, zvlášť když má oprávněný pocit, že k nim ještě sám nedoputoval, hledá pomoc kde se dá. Nicméně to není zdaleka největší průšvih. Daleko větší spočívá v tom, že tihle zoufalci nemají sebemenší potenciál předat dětem cílevědomost, sebedisciplínu, usilovnost, odolnost. Pak máme jako civilizace soutěžit s Číňany.

5 0
možnosti
LS

Pěkné.

A pak máte učitelé, kteří ani nestihnou kus osnov a je jim to jedno. Nebo ani nechtějí čtenářský deník, takže deti nečtou. O čtení s porozuměním ani nemluvím atd.

Takže buď máte denně třeba 2 h čas dohánět, aby se dítě dostalo pak na jinou školu nebo má dítě reálné horší výuku než já před 35 lety...

0 0
možnosti
MK

Typický projev rodiče, který se není schopen postarat řádně o své dítě a svádí to na školu. Jestli Vaše dítě nečte, není to chyba školy a ani vymáhání čtenářského deníku s tím nic neudělá.

Řešit nespokojenost s výukou lze spoustou jiných způsobů, než jenom přehazovat dítě do jiné školy.

Svádění vlastních nedostatků na školu je ale přece tak jednoduché, že ano.

2 0
možnosti
MS

M94a78r24k 16S95t60e88i72n

15. 4. 2021 7:16

To nemusí chodit do školy, na to stačí vysoká škola života, dneska je víc kritiky než vědomostí.

1 0
možnosti
DN

Ano, "vyhodnocovat" nejlépe kriticky, sice bez (základních) znalostí - stačí přece to, co hodí gúgl jako první...

2 0
možnosti
MK

je komické a vlastně celkem typické pro velkou část populace adorující tzv. kritické myšlení, že jim nedochází nutnost znalostní báze pro kritické myšlení.

0 0
možnosti