ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Slovní hodnocení není populární, rodiče chtějí známky. Ale jenom jedničky

  • 232
Žáci základních a středních škol v pátek dostali vysvědčení. Známky jsou však podle odborníků přežité. „Především toho o tom, co se dítě naučilo, moc neříkají,“ vzkazuje rodičům dětský psycholog Václav Mertin. Na slovní hodnocení přesto přešlo jen něco přes dvě procenta základních škol, dalších osm procent podle školní inspekce přikládá známkám a slovnímu hodnocení stejnou váhu.

„Samozřejmě – musí se to umět, a když chce učitel dítě vystihnout a něco o jeho školní práci opravdu sdělit, je to dřina. Známku máme zažitou, učitel se může utéct třeba k průměru, je to až na výjimky jednodušší,“ říká Mertin.

Rodiče jej přitom za námahu často neocení a bombardují ho dotazy na to, co to tedy znamená – jestli je to jednička, nebo čtyřka. 

Ministr Plaga předal vysvědčení na brněnské škole, kam sám chodil

„Když o tom přemýšlím, ono vlastně to ani není tak, že rodiče chtějí známky. Chtějí jedničky a dvojky. Je to pro ně jasná, stručná a uchopitelná informace, že je jejich dítě úspěšné,“ říká ředitel Školy K. V. Raise v Lázních Bělohrad Jaroslav Jirásko. Sám se proto ke známkám vrátil, i když psaní vysvědčení považuje za každoroční utrpení.

Z principu neznámkují v Montessori školách, tam však mají výhodu v tom, že rodiče se slovním hodnocením počítají.

„Hodnotí se průběžně, takže i když nevidíme klasické známky, naše děti vědí, jak na tom jsou. To je mnohem víc než nějaké číslo,“ myslí si Soňa Havlíčková, která má dvě děti v pražské Montessori škole Andílek.

Kluci mají horší známky

Potíže se známkami ukazují například výzkumy, které se zaměřují na rozdíly ve známkách mezi dívkami a chlapci.

Andělé i nacistické orlice. Vysvědčení během staletí prošlo řadou proměn

„Chlapci mají v testech z matematiky v průměru lepší skóre než dívky,“ konstatuje například studie Daniela Münicha a Tomáše Protivínského z think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd. Známky však mají lepší holky – trojkař tak může umět matematiku stejně dobře jako dívka, která má na vysvědčení dvojku.

„Důležitější než známka na vysvědčení je, aby učitel dítě hodnotil průběžně,“ říká Mertin. Pokud jsou známky na vysvědčení překvapením, selhání je spíše na straně učitele a rodiče, než na straně dítěte.

Co preferujete na vysvědčení školáků?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 5. července 2019. Anketa je uzavřena.

známky
známky 742
slovní hodnocení
slovní hodnocení 543

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video