Výstaviště bude zatím spravovat městská organizace

Holešovice - Pražští radní rozhodli, že veškerý majetek na Výstavišti bude do doby, než vlastníka jeho části určí soud, spravovat příspěvková organizace Výstaviště Praha. Některé objekty nedávno koupila firma Incheba Praha, o vlastnictví však vznikly pochybnosti. Do doby, než soud rozhodne, tyto nemovitosti Incheba příspěvkové organizaci pronajme, řekl radní Filip Dvořák. "Dohoda zní, že Incheba Praha přijme z tohoto majetku sedm sedmnáctin výnosu. A to pouze z ploch, které budou z tohoto majetku použity k výstavní činnosti," uvedl radní.

Incheba od správce konkursní podstaty po Všeobecné československé výstavně z roku 1991 koupila za 261 miliónů korun mimo jiné Křižíkovy pavilóny, Pyramidu a Spirálu. V kupní smlouvě však možná převzala závazek, že tento majetek na město převede.

Proto se chce magistrát obrátit na soud s určovací žalobou. Dvořák uvedl, že pokud soud rozhodne ve prospěch Incheby Praha, ta svůj majetek městu odprodá a stane se nájemcem celého Výstaviště. "Kupní cena by se započítávala proti pohledávce Incheby, která by jí vznikla z titulu nájemce," uvedl radní.

V případě soudního rozhodnutí v neprospěch firmy by město nakládalo s areálem samostatně podle vlastního uvážení, dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video