Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zastupitelé, starostové i hejtmani se mohou těšit na vyšší odměny

  • 61
Zastupitele obcí a krajů čekají vyšší platy. Vláda rozhodla o zvýšení jejich odměn od příštího roku o sedm procent. Starostové a primátoři budou podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, vydělávat od 39 054 do 111 304 korun. Hejtmani si polepší na částku mezi 117 162 a 128 878 korun.

Navýšení odměn by mohlo stát obce příští rok 401 milionů korun, kraje a Praha by si musely připlatit 42 milionů. Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD řekl, že v rozpočtech jednotlivých územních samosprávných celků na zvýšení peníze jsou.

Ministerstvo vnitra má navrhnout zvýšení odměn členů zastupitelstev pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta. Podle Českého statistického úřadu byla v roce 2016 průměrná hrubá měsíční mzda 27 575 korun, o rok později 29 504 korun.

Jde o nařízení vlády, které nemusí schvalovat parlament jako v případě platů poslanců, senátorů či členů vlády. Zákonem, který se týká platů členů obou komor parlamentu a ministrů, se zabývá Sněmovna. Vládní návrh, který má přibrzdit růst platů a zabránit tomu, aby poslancům i senátorům vzrostly od ledna o dvacet procent, prošel v srpnu zatím prvním čtením v dolní komoře.

„Měl by rozhodovat někdo jiný než poslanci,“ řekl Babiš po jednání vlády k platům zákonodárců.

Téměř 7 miliard pro zvýšení počtu studentů medicíny

Vláda chystá zvýšení počtu studentů medicíny o 15 procent, vyhradit na to chce v příštích 11 letech 6,8 miliardy korun. Třetina českých lékařů bude v roce 2020 starších 60 let a počty absolventů opouštějících fakulty v té době nestačí nahradit ani lékaře odcházející do důchodu. Se zvýšením počtu studentů počítá plán, který dnes schválila vláda. V současné době absolvuje každoročně obor všeobecné lékařství v českém jazyce asi 1340 studentů.

04.září 2018 v 09:40, příspěvek archivován: 04.září 2018 v 12:53

Dnes jsme na vládě učinili významný systémový krok v řešení nedostatku lékařů. V následujících 11 letech podpoříme lékařské fakulty 7 miliardami korun. To jim umožní navýšit kapacity studentů o 15 % a platy učitelů.

„Jedná se jak o navýšení počtu absolventů studijního programu všeobecné lékařství, dorovnání financování výuky, zvýšení mezd a posílení kapacit vyučujících, tak o vytvoření potřebných organizačních a materiálních podmínek,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video