Klement Gottwald

Klement Gottwald | foto: Profimedia.cz

Vyškovští zbavili Gottwalda čestného občanství

  • 100
Zastupitelé Vyškova zbavili čestného občanství komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Pro zvedlo ruku dvacet z 27 radních, proti byli tři.

Čestného občana Klementa Gottwalda se od počátku devadesátých let zbavuje jedno město za druhým.

A nyní, sedmnáct let po pádu minulého režimu, to udělalo i město považované za jeho rodiště.

Jeden zastupitel za KSČM ovšem navrhoval, aby se bod o dělnickém prezidentovi stáhl z programu jednání.

Nakonec tři zastupitelé byli proti tomu, aby bývalý komunistický vůdce přišel o čestné občanství. Čtyři se zdrželi hlasování. Návrh prošel dvaceti hlasy.

Dodnes je poválečný prezident vnímán rozporuplně. Zatímco pro mnohé je vrahem, podle příznivců komunismu si zaslouží obdiv.

Faktem je, že během jeho vlády probíhaly v tehdejším Československu vykonstruované politické procesy, ve kterých byli k smrti odsouzeni nevinní lidé. Jedním z nejznámějších případů je ortel vynesený nad Miladou Horákovou.

"Byl ve službách zla, podepisoval rozsudky smrti nevinným lidem a jeho čestné občanství je skvrna na tváři Vyškova," vysvětlil minulý týden předseda místní pobočky Konfederace politických vězňů Bohumil Robeš, proč požádali zdejší zastupitele, aby Gottwaldovi odebrali čestné občanství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video