Vyšetřovatel zastavil stíhání v takzvané olomoucké kauze

- Vyšetřovatel zastavil stíhání dvou kriminalistů a jednoho pracovníka Bezpečnostní informační služby (BIS), kteří byli dva roky obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele v takzvané olomoucké kauze, spletitém případu údajného prorůstání zločinu do státní správy a bezpečnostních složek.
"Nepodařilo se prokázat, že by se skutek stal. Trestní stíhání proto bylo pro nedostatek důkazů zastaveno," řekla dnes mluvčí úřadu vyšetřování Soňa Jindráková. Pokud s rozhodnutím vyšetřovatele bude souhlasit žalobce, vyšetřování aféry skončí.
Ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová dnes řekla, že žalobce ve čtvrtek obdržel od vyšetřovatele spis a má třicet dnů na to, aby se k jeho rozhodnutí vyjádřil.
Policie obvinila detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě Ericha Richtera a Petra Vítka a pracovníka BIS Pavla Hegera předloni v lednu. Policejní zdroje tehdy řekly, že Heger měl na objednávku olomouckého podnikatele Oldřicha Přikryla jako kapitán tajné služby zastrašovat a vydírat určité lidi, aby svědčili proti jinému podnikateli z Olomouce Dušanu Magnovi, který byl Přikrylovi nepohodlným konkurentem. Detektivové Richter a Vítek měli podle zdrojů ČTK s Hegerem spolupracovat a být nápomocni tomu, že se podnikatel Magna nakonec ocitl za mřížemi.
Policie dosud přesně nesdělila, o co v olomoucké kauze jde. Detektivové, kteří případ zprvu rozplétali, tvrdili, že za aférou stojí obchody s kradenými auty, falešnými valutami a zbraněmi. Vyšetřovatelé to ale odmítali s vysvětlením, že téměř všechna obvinění pracovníků bezpečnostních složek přímo souvisejí s aférou podnikatele Magny. Odsouzen byl dosud jen jediný - kriminalista Jaromír Andrés, a to za machinaci s ukradeným automobilem. Proti verdiktu podal stížnost k Ústavnímu soudu.
Policie loni rovněž zastavila stíhání vysokého důstojníka útvaru pro boj s organizovaným zločinem Josefa Kolinského, který olomouckou kauzu začal před třemi lety rozkrývat. Policie jej podezřívala, že předával tajné informace o vyšetřování krádeží aut majiteli detektivní kanceláře, která po autech pátrala.
V souvislosti s kauzou policie stíhá novináře Zdenka Zukala pro trestný čin křivého obvinění v souvislosti s jeho příspěvky uvedenými televizí Nova, v nichž podle policie nepravdivě informoval o nekalých praktikách policistů spojených s vyšetřováním olomoucké kauzy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video