Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Státní svátek 17. listopadu

Česko si připomíná Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního den studentstva. V ulicích měst se odehrává řada pietních i kulturních akcí. Dění z ulic pro vás sledujeme v on-line reportáži, do které přispívají ČTK a redaktoři iDNES.cz v terénu.

19:49

"Demokracii a svobodu nechájíme jen tím, že jednou za čtyři roky chodíme volit," řekl premiér Bohuslav Sobotka novinářům poté, co položením květiny uctil památku listopadových události na Národní třídě. Podle Sobotky je třeba si také vážit a mít úctu k Ústavě a svobodě projevu a shromaždování.

20:12

Koncert na Václavském náměstí, který byl inzerován jako "připomenutí významných okamžiků české historie a upozornění na současné problémy", vnímají i někteří návštěvníci jako součást kampaně před prezidentskými volbami, které se uskuteční v lednu. Mezi českými zástavami a vlajkami Evropské unie se objevily i transparenty s texty proti prezidentu Zemanovi. "Naše heslo - Miloši pusť veslo," stojí na jednom z nich.

ImageText

19:41

Václavské náměstí ovládl sborový pískot. Účastníci Koncertu pro budoucnost tak chtějí podpořit svobodu a demokracii. Zhruba touto dobou před 28 lety uzavřel policejní kordon studentskou demonstraci na Národní třídě a brutálně ji potlačil. Zásah těžkooděnců byl impulsem k událostem, které vyústili v pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

19:37

Na Národní třídě v Praze, kde se koná celý den program oslav Korzo Národní, zazněla večer za doprovodu dechového orchestru Modlitba pro Martu. Píseň z repertoáru zpěvačky Marty Kubišové, která v období normalizace po roce 1968 nemohla 20 let koncertovat, byla jedním ze symbolů událostí listopadu 1989.

19:12

ImageText

19:10

V budově Karolina vrcholí slavnostním koncertem oficiální studentské oslavy 17. listopadu. Na začátek přednesl projev rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, budou také uděleny Ceny Arnošta z Pardubic.

18:59

ImageText

18:57

Na Koncertu pro budoucnost zazpívala zpěvačka, moderátorka a herečka Emma Smetana, která je dcerou Moniky Mac Donagh Pajerové, jedné ze studentských "tváří" událostí listopadu 1989.

18:50

ImageText

18:43

Na Koncert pro budoucnost dorazil prezidentský kandidát a přímý účastník událostí 17. listopadu Michal Horáček. Diví se, že nebyl mezi pozvanými řečníky jako někteří další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Podle názoru pořadatelů vybraní prezidentští kandidáti "nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu". "Oni si myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju?" řekl ČTK Horáček.

18:39

18:38

Z náměstí Svobody v Brně vyšel lampionový průvod směrem na Kraví horu. V průvodu je kolem 200 lidí. Zhruba na desítce míst se účastníci zastaví kvůli proslovu o událostech, které se na daných místech v minulosti staly.

18:37

ImageText

18:34
18:16

ImageText

Účastníci Koncertu pro budoucnost 2017 na Václavském náměstí.

18:15

Mluvčí na Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí se často vymezují proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Bývalý politik Daniel Kroupa apeloval, aby lidé nevolili zájmy „totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti“. „Po osmadvaceti letech se k nám vrací lidé, proti kterým jsme bojovali,“ prohlásil.

18:13

ImageText

18:14

Velký nápis Demokracie dnes napsali zástupci několika institucí na dlažbu českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Měl připomenout události ze 17. listopadu 1989 i to, že svoboda nemusí být naprostá samozřejmost. Nápis ozdobily zapálené svíčky, které k němu přiložili účastníci průvodu, jenž vedl od Jihočeského divadla. Na náměstí pak k veřejnosti promluvilo devět řečníků. Mezi nimi byl například ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, někdejší vůdce studentských demonstrací z roku 1989 Martin Ehrlich, herečka Věra Hlaváčková nebo kněz Josef Prokeš.

18:08
18:07

Bývalý politik Daniel Kroupa na Koncertu pro budoucnost apeloval, aby lidé nevolili zájmy "totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti".