Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Výměnou za radar chce prý Česko od USA vojenskou pomoc

  • 201
Česko údajně spojilo s vyjednáváním o radaru také požadavek na modernizaci armády. Od USA chce dopravní letadla a lepší protivzdušnou obranu, uvedla v pondělí Česká televize. Vicepremiér Alexandr Vondra však tuto informaci popírá.

"Požádali jsme Spojené státy o součinnost při akvizici dvou středních dopravních taktických letounů, a to bychom si představovali i v rámci vyjednávání o protiraketové obraně," uvedl pro ČT náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Armáda chce navíc pomoc při modernizaci protivzdušné obrany. Podle ČT má pravděpodobně zájem o systém Patriot, který požaduje také Polsko. Češi přitom zatím vždy tvrdili, že mají zájem jen o vědeckou a průmyslovou spolupráci.

Vicepremiér Alexandr Vondra pro MF DNES ale uvedl, že jednání o letounech nejsou v žádném případě spojená s radarem. "Souběžně se vede jednání o radaru i o nákupu letadel. O nákupu zlevněných letadel za peníze," zdůraznil Vondra s tím, že rozhodně nejde o žádný handl. Že má prý armáda zájem o systém Patriot, označil za nesmysl.

Česká televize nicméně dále informovala, že jednání o příslušné dohodě jsou na začátku a vojensko-technická spolupráce zřejmě nebude součástí žádné ze smluv, které by měl v létě schvalovat český parlament.

Vše o americkém radaru v Česku

Předseda parlamentního výboru pro obranu Jan Vidím pro ČT uvedl, že ČR by mělo momentální vstřícnosti Američanů vhodně využít. To, že v rámci vyjednávání o radaru možná byla urychlena jednání i v oblasti vojenské obrany, považuje za přínosné i lidovecký poslanec Pavel Severa.

Opačný názor má stínový ministr obrany Petr Hulínský (ČSSD). "Výměnu dvou letadel za radar považuji za naprosto nepřijatelné kupčení a je to jednoznačně selhání našich vyjednavačů," řekl České televizi.

Informaci o modernizaci naší armády jako součásti vyjednávání o základně popřel i tiskový mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

"Součástí vyjednávání o radaru protiraketové obrany není otázka výzbroje pro Armádu ČR. Z hlediska ministerstva obrany představuje hodnotu už to, že Česká republika bude chráněna proti hrozbě balistických raket, proti které bychom jinak obranu neměli," sdělil Čírtek ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video