Nehoda vlaku u Kralup nad Vltavou

Nehoda vlaku u Kralup nad Vltavou - Vykolejený rychlík na trati Praha - Děčín. | foto: Radek Cihla, MF DNES

Vykolejil se mnou vlak

  • 43
V pondělí večer jsem zažil železniční nehodu u Vraňan, po které zůstaly vagony rychlíku kolem trati poházené jako neuklizené hračky. Lékaři odtamtud odvezli dva těžce raněné. Já přežil bez úhony. Jakmile se to dozvěděli mí přátelé a rodina, projevili se jako praví experti na bezpečnost železniční dopravy.

Prý si příště nemám sedat do prvního vagonu, protože dopadne při srážce nejhůř. Nemám si sedat ani do posledního, protože dopadne nejhůř, když do něj narazí zezadu jiný vlak. Mám sedět proti směru jízdy, tak mě náraz zatlačí do sedačky a nekatapultuje dopředu. Jenomže pak cestujícího ohrozí letící předměty, oponoval někdo jiný.

Nikdo mi ale neporadil, co s problémem, který jsem v nekonečně dlouhých sekundách zběsilé jízdy po vykolejení opravdu řešil. Čeho se proboha chytit v kupé s kluzkými sedadly, když víte, že se váš vagon řítí tmou mimo koleje a možná se začne kutálet? To "vykolejilo" i mě. Zkusil jsem kliku dveří, ale asi by mě nezachránila. Vagon naštěstí zůstal na kolech.

Ptám se proto Českých drah: Neměla by být ve vlaku madla nebo rovnou bezpečnostní pásy?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video