Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodil dlažební kostkou po svědkovi, odsedí si šest let. Trest soud zmírnil

  7:00aktualizováno  11:43
Odvolací senát Vrchního soudu v Praze ve středu zmírnil trest bývalého advokáta Tomáše Přikryla. Před dvěma lety totiž během hlavního líčení v Justičním areálu Na Míčánkách po svědkovi hodil dlažební kostkou. Rozsudek je pravomocný. Za těžké ublížení na zdraví si odsedí šest let, v únoru byl za pokus o vraždu poslán na 12 let do vězení. Rozsudek je pravomocný.

„Obžalovaný věděl, co dělá. Řekl, že už toho hajzla dál nemohl poslouchat. Svědek ho očerňoval, proto po něm obžalovaný hodil kostku,“uvedla ve zdůvodnění rozhodnutí soudkyně Kateřina Radkovská.

Dodala, že ale nesouhlasili s právní kvalifikací. Přikryla v únoru Městský soud v Praze odsoudil na 12 let za pokus o vraždu, odvolací senát případ přehodnotil na těžké ublížení na zdraví. Trest tak zkrátil o půlku. Přikryl má také nahradit 30 tisíc korun za poškození cizí věci, protože kostka poškodila dřevěné obležení soudní síně v Justičním areálu.

„Z dokazování nelze dokázat přímý ani nepřímý úmysl poškozeného usmrtit. Obžalovaný musel být seznámený s tím, že když kostku proti hlavě hodí, může svědka usmrtit. Úmysl ale nelze prokázat,“ konstatovala Radkovská.

Přikryla do soudní síně v devět hodin přivedla justiční stráž. Během jednání se často dívá do svého papíru s poznámkami, které si přinesl. Senát na začátku jednání požádal o sundání pout, čemuž ale kvůli veřejnosti další člen senátu, soudce Jan Kadlec nevyhověl.

„Jsem rád, že k žádnému zranění nedošlo. Nikoho jsem usmrtit ani zranit nechtěl. Kdybych chtěl, tak na tři metry bych ho trefil. Nechtěl jsem ho zranit, nepřinesl jsem kostku na něj, byla to hloupost, já si to uvědomuju,“ uvedl před odvolacím soudem Přikryl.

Přikryl trval na tom, že měl schizofrenní ataku a kostkou hodil proti stěně, přičemž svědka „lízla“ v horní části hlavy náhodou. Chtěl kostkou prý jen poškodit obložení v soudní síni.

„Kdybych ho zasáhl do třeba do břicha, tak kostka spadne na zem a nepoškodí obložení. Jednoznačně z toho vyplývá, že jsem chtěl poškodit prkno, ne pana svědka,“ řekl Přikryl.

On i jeho obhájce chtěli čin překvalifikovat. „Kdybych byl odsuzován za dřevěnou desku, kterou jsem asi trefit chtěl, tak by dostatečný byl trest, který jsem si již odseděl, tedy zhruba osm měsíců. Dvanáct let je pro mě devastující,“ uvedl v závěrečné řeči Přikryl.

Incident se stal v květnu 2021, přičemž Přikryl na soudní jednání přinesl žulovou dlažební kostku. Tu následně hodil po svědkovi, který podle svých slov periferně zaznamenal pohyb a instinktivně se přikrčil. U prvoinstančního soudu státní zástupkyně Taťána Prici ale požádala o překvalifikaci činu z těžkého ublížení na zdraví na pokus o vraždu, čemuž soud vyhověl.

Obhajoval se duševní poruchou

„Svědek zavčasu uhnul, neměl otřes mozku. Obžalovanému podle svých slov nikdy nic neudělal. Obžalovaný mu ale vyhrožoval, že zabije jeho i jeho rodinu,“ uvedla při odvolacím řízení Radkovská.

Dodala, že soudní líčení, při kterém Přikryl hodil po svědkovi dlažební kostkou, muselo být i přerušeno. Přikryl totiž napadenému svědkovi ještě na chodbě vychrstl do obličeje kelímek s močí. Přikryl to vysvětlil tím, že svědek, který pracoval jako ochranka, ho údajně v obchodě napadl v obchodě. To poškozený sekuriťák odmítl.

Radkovská připomněla, že znalec u prvoinstančního soudu vyloučil, že by chování obžalovaného odpovídalo schizofrennímu onemocnění. Podle znalce je ale Přikryl nebezpečnou osobou. „Jednání obžalovaného tedy nebylo ovlivněné duševní poruchou,“ dodala Radkovská.

Přikryl se už v minulosti dopustil několika trestných činů, třeba vyhrožování či napadení veřejného činitele. „Byly mu už v minulosti uloženy alternativní i nepodmíněné tresty,“ uvedla Radkovská.

20. července 2022

„Obžalovaný si čin promyslel, kámen (dlažební kostku) si přinesl a viděli jsme na videu, jak relativně klidně vstal a razantně ho hodil. Mohlo dojít k pohmoždění mozku pana poškozeného a tím mohl být ohrožen na životě. Obžalovaný věděl, že takový následek může způsobit a byl k takovému následku lhostejný,“ zdůvodnil v únoru předseda senátu Městského soudu v Praze Kamil Vacík.

Přikryl má také uhradit škodu na dřevěném obložení ve výši kolem 30 tisíc korun. Odsouzený muž ale trvá na tom, že nikoho nechtěl zranit ani zabít. Kostku prý chtěl hodit na stůl soudkyni, která podle něj vedla jednání tristním způsobem.

„Během hlavního líčení jsem dostal nějaký záchvat. V hlavě jsem měl hlasy. Je to šílený svazující pocit, nedá se tomu odolat, člověk to musí vykonat. Došlo k tomu hodu. Hod měl poškodit prkýnko na stěně. Je nesmysl, že bych zasáhl svědka. Je to pro mě sice naprosto nemorální člověk, ale neměl žádnou modřinu ani bouli. Klasicky simuloval,“ prohlásil při únorovém jednání Přikryl.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...