Vladimír Dryml, ředitel nemocnice a kandidát na senátora

Vladimír Dryml, ředitel nemocnice a kandidát na senátora | foto: Ondřej Litera, MF DNES

Vrchlabskou nemocnici čeká trest za péči zdarma

  • 835
Vladimír Dryml je jedním z největších bojovníků proti zdravotnickým poplatkům. Ve vrchlabské nemocnici, kterou řídí, nemusí děti do 18 let platit. Tím však porušuje zákon. Na Drymla si chce proto došlápnout Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zařízení hrozí padesátitisícová pokuta.

Zdravotnické zařízení však ustoupit nehodlá. "Nejsme to my, kdo v otázce poplatků porušuje zákon," říká Vladimír Dryml.

VZP provedla kontrolu vykázané péče za leden a zjistila, že vrchlabská nemocnice poplatky skutečně nevybírá. Jako první o tom informovaly včera Lidové noviny. "V příštím týdnu uděláme v nemocnici revizi dokumentace. Naši právníci pak stanoví další postup," řekl mluvčí krajské pobočky VZP Jiří Jirman.

Pojišťovna již dříve dala najevo, že uloží nemocnici pokutu. Drymlův postup považuje za "nekalé soutěžní praktiky".

"Podle našeho názoru tento stát porušuje platnou mezinárodní úmluvu o právech dítěte," řekl Dryml. Dodal, že poplatky vytvářejí na rodiče dětí ekonomický nátlak a snižují přístup ke zdravotní péči.
 
Ministerstvo zdravotnictví považuje Drymlovo rozhodnutí za součást politického boje. Úřad naráží na to, že Dryml dříve působil jako náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) a na podzim se bude za sociální demokraty na Hradecku ucházet o křeslo v Senátu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video