Policisté a pyrotechnici čistili od rozmetané munice okolí druhého vybuchlého...

Policisté a pyrotechnici čistili od rozmetané munice okolí druhého vybuchlého skladu ve Vlachovicích-Vrběticích (říjen 2019) | foto: Policie ČR

Česko oficiálně vystavilo Rusku účet za Vrbětice. Vyděračství, zní z Ruska

  • 1451
Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předal ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu požadující plnou náhradu škod způsobených výbuchem ve Vrběticích. Ty se odhadují na 650 milionů korun. Českou žádost přirovnala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k vyděračství.

„Obvykle ti, kdo se chovají podobným způsobem, bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, jsou nazýváni vyděrači,“ napsala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek zároveň v pondělí ruskému velvyslanci sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelských“ států představuje porušení mezinárodního práva. Konkrétně jde o Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích a smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci.

„To, co se děje v hlavách českých politiků, kteří už měsíce uvažují o způsobech dalšího zhoršování bilaterálních vztahů, je již nemožné pochopit. Sami se přidali na seznam nepřátelských zemí. A s každým novým divokým prohlášením a akcí potvrzují svůj status,“ dodala Zacharovová na svém telegramovém kanálu.

Diplomatickou roztržku s Ruskem vyvolalo zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd mělo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Jak by se peníze měly dělit

Skupina poslanců v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem před několika dny předložila do Sněmovny návrh zákona o jednorázovém odškodnění Zlínského kraje, obcí a obyvatel za omezení po výbuchu. Dohromady by mezi ně stát rozdělil podle předlohy až 700 milionů korun, zhruba půlku pro obce a kraj a druhou část pro jednotlivé občany.

Předkladatelé ze sedmi koaličních i opozičních klubů chtějí, aby dolní komora schválila návrh zákona zrychleně už v prvním čtení. Nejprve jej ale musí posoudit kabinet.

Částky pro obce jsou rozvržené podle toho, v jaké vzdálenosti od rizikového perimetru leží a také podle rozpočtového určení daní. Pro Zlínský kraj jde o 59 milionů, Vlachovice mohou dostat 116 milionů, Slavičín 104 milionů, Lipová a Bohuslavice nad Vláří shodně 36 milionů a Haluzice téměř 16 milionů.

Každému obyvateli včetně dětí s trvalým bydlištěm ve zmíněných pěti obcích by měla náležet konkrétní částka, která je navíc odstupňovaná podle časového období. Nejvyšší částka ve výši 300 korun je navržená za období neřízených výbuchů od poloviny října do poloviny prosince 2014, což byla nebezpečná situace s přímým ohrožením.

Verze výbuchu ve Vrběticích je jedna, řekl Babiš po jednání se Zemanem

Pak se celý rok odvážela munice, tam je počítáno s částkou 100 korun za den. Dalších téměř pět let trvaly záchranné a likvidační práce a obyvatelé by za toto období měli dostat 20 korun za den.

„Například pro obyvatele Vlachovic to vypadá na částku kolem 90 tisíc korun, ve Slavičíně je to asi 15 tisíc korun, protože toto město není zařazeno do prvního období nejvyššího ohrožení. Lidé musejí o odškodnění požádat během šesti měsíců,“ upřesnil právní zástupce obcí a poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák.

Touto kompenzací se obyvatelé zároveň zříkají dalších nároků, které by jim vyplývaly z jiných právních předpisů. Je to, podle Polčáka, jistější, než se domáhat odškodnění složitou soudní cestou.

Peníze pro obce a kraj jsou určené na opravy silnic poškozených odvážením munice, ale také na rozvoj, na neziskové organizace a spolky a podobně.

22. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video