Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Volby by ovládlo ANO, potvrdil průzkum. Třetí je ODS, lidovci posilují

  • 1231
Sněmovní volby by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů. Druhá ČSSD by měla podporu 14 procent voličů. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Do Sněmovny by se dostalo sedm stran.

Stále ztrácí TOP 09, pro kterou by se nyní rozhodlo šest procent voličů, což je nejnižší hodnota od začátku měření. V předchozím průzkumu TNS Aisa měla strana podporu 7,5 procenta.

04.prosince 2016 v 12:07, příspěvek archivován: 04.prosince 2016 v 12:41

Voliči se odklánějí od ČSSD a TOP 09. V preferencích ANO drtivě vede https://t.co/Terh2CM913 https://t.co/7XlNDRzr5A

V říjnu průzkum předpovídal hnutí ANO zisk 34 procent a sociálním demokratům 15 procent. Podle agentury je v případě ČSSD z dlouhodobého hlediska patrný pozvolný úbytek voličů. Naopak stabilní přízeň voličů v posledních měřeních vykazuje ODS, která je aktuálně třetí s devíti procenty. Čtvrtá je KSČM se ziskem 8,5 procenta a pátá KDU-ČSL, které v posledních třech průzkumech podpora pozvolna roste a nyní je na 7,5 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by získalo stejně jako TOP 09 šest procent.

Ve srovnání s výsledkem sněmovních voleb v roce 2013 by si nejvíce polepšilo hnutí ANO, a to dokonce o 15 procentních bodů. ODS by vylepšila výsledek o 1,5 procenta a lidovci o půl procenta. Naopak ČSSD a KSČM by ztratily shodně 6,5 procenta, TOP 09 pak šest procent. SPD Tomia Okamury v roce 2013 nekandidovalo.

Agentura prováděla průzkum mezi 5. a 25. listopadem. Do modelu byly zařazeny odpovědi 868 respondentů. Statistická odchylka se u průzkumu pohybuje zhruba mezi jedním až třemi procentními body.

Vítězství hnutí ANO předpověděl i průzkum CVVM z minulého týdne (více čtěte zde). Zatímco v případě zisku ANO se oba průzkumy téměř shodují (CVVM mu přisoudilo o procentní bod méně), rozdíl v preferencích ČSSD je výrazný. Podle CVVM sociální demokraté posilují a získali by 22,5 procenta. Jako silnější, 14,5 procent, ohodnotila i komunisty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video