Volební model agentury Kantar pro Českou televizi (10. dubna 2022)

Volební model agentury Kantar pro Českou televizi (10. dubna 2022) | foto: Česká televize

Bez koalic by volby vyhrálo hnutí ANO, druhá je ODS. Lidovci pod pěti procenty

  • 736
Pokud by do voleb nešly koalice, ale jednotlivé strany, vyhrálo by ANO s 27,5 procenty hlasů, druhá ODS by získala 22,5 procent a třetí STAN 10 procent. Pod pětiprocentní hranicí by v březnu zůstali z nynějších sněmovních stran lidovci. Ukazuje to aktuální rozložení politické podpory agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Březnový volební model také ukazuje, že hnutí ANO si tak přilepšilo o dva a půl procentního bodu. Druhé místo v modelu zastává strana ODS s 22,5 procenty. Únorový model přitom ODS přičítal 21 procent. Třetí místo zastává hnutí STAN, které od posledního průzkumu přeskočilo hnutí SPD.

V modelu s dvěma koalicemi tak, jako tomu bylo u loňských říjnových voleb, si uskupení Spolu oproti průzkumu před měsícem o jeden procentní bod pohoršilo. Volební model s koalicemi uvádí, že Spolu by vyhrálo volby s 31,5 procenty. Hned v závěsu je hnutí ANO s 29 procenty, které si oproti minulému volebnímu průzkumu přilepšilo.

Volební model agentury Kantar pro Českou televizi (10. dubna 2022)

Lépe je na tom také koalice Pirátů a STAN, která si polepšila o procentní bod. Piráti a Starostové by společně získali 15,5 procent. Čtvrtá SPD by si ve srovnání s únorem pohoršila o 2,5 procentního bodu na 9,5 procenta. Další strany by se do Sněmovny pravděpodobně nedostaly.

Z mimosněmovních stran se v průzkumu nejlépe umístila Přísaha, která by měla 3,5 procenta. Sociální demokracie by získala 2,5 procenta, stejně tak komunisté. Trikolora by byla na dvou procentech.

ODS získává nové hlasy od svých vládních partnerů

Podle autorů průzkumu se volební preference oproti minulému průzkumu změnily spíše kosmeticky, zmiňují ale pokračující mírný nárůst preferencí ODS.

„ODS si nové hlasy bere téměř výhradně od svých vládních partnerů, nejvíce od Starostů,“ řekl České televizi Pavel Ranocha z Kantaru. Respondenti často uváděli mezi důvody premiéra Fialu, který je podle Ranochy v posledních měsících hodnocen velmi pozitivně a přináší ODS nové hlasy. Někteří lidé odcházející od STAN zmiňují (krom Petra Fialy) také některé kauzy čelných představitelů tohoto hnutí, dodal.

Autoři průzkumu upozorňují na to, že statistická chyba činí plus minus 1,2 bodu u stran s nízkým ziskem až plus minus 3,6 procentního bodu u stran s vysokým ziskem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video