Volby vedení ČSSD slibují drama

P r a h a, K a r l o v y V a r y - Z průběhu víkendových regionálních sjezdů sociálních demokratů je zřejmé, že kumulace stranických a vládních funkcí ovlivní volby nového vedení strany na dubnovém sjezdu. O potvrzení Miloše Zemana ve funkci šéfa strany zatím nikdo nepochybuje, ale boj o pět křesel místopředsedů slibuje drama do posledního okamžiku. Šance na zvolení některých členů vlády stojících dosud v čele strany snižuje, že od jmenování kabinetu sedí na dvou židlích.

Zatím jediným členem kabinetu, který pravděpodobně svůj post obhájí, je statutární místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Malou naději na jedno z pěti křesel místopředsedů má naopak ministr financí Ivo Svoboda. Pro regionální představitele je příkladem nadměrné kumulace funkcí. Upozorňují na riziko střetu zájmů u člověka, který bdí nad státní i stranickou pokladnou zároveň.

Svobodovu kandidaturu sice podpořila v sobotu jeho domovská středočeská ČSSD, ale u západočeských sociálních demokratů už narazil. "Svoboda je příliš vytížený jako ministr, a neměl by tedy podle názoru většiny delegátů západočeského sjezdu zastávat funkci ve vedení strany," řekl představitel plzeňské ČSSD Jaroslav Krupička. Místopředseda ČSSD v Ostrově Václav Hanzl prohlásil, že na sjezdu by pro volbu Svobody hlasovat nemohl.
"Jesliže se někdo stará o peníze státu i strany, tak to není v pořádku," uvedl Hanzl.
Svoboda nemůže počítat ani s podporou pražských sociálních demokratů. Většina z nich se totiž domnívá, že post místopředsedy odpovědného za hospodaření strany by měl získat šéf městské organizace Karel Šplíchal. Novým předsedou Středočechů se stal Milan Urban, v západních Čechách zvítězil Václav Šlajs. Jihočeská ČSSD bude volit až po dubnovém sjezdu. Šéfem ČSSD v Praze zůstal Karel Šplíchal a spolu s ním své posty obhájili Pavel Hönig za střední Moravu, Lubomír Zaorálek za severní, Jan Vacek za severní Čechy a za východní Miroslav Váňa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video