Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MAFRA

Volby by vyhrála sociální demokracie, ODS ale stahuje náskok

  • 1555
Sněmovní volby by vyhrála v lednu sociální demokracie se ziskem 32 procent. Druhá ODS za ní zaostává o více než čtyři procenta, stranu by volilo necelých 28 procent lidí. KSČM klesla na 13 procent. Ukázal to lednový průzkum společnosti Median.

Obě největší strany od posledního prosincového průzkumu posílily - ODS meziměsíčně o 4,5 procenta, ČSSD zaznamenala nárůst preferencí téměř 3 procenta. Komunistům naopak preference o tři procenta poklesly, u ostatních stran došlo od minulého průzkumu k minimálním změnám.

Do Sněmovny by se podle Medianu dostala také TOP 09 a KDU-ČSL. Stranu zelených by volilo 4,5 procenta lidí, vzhledem ke statistické chybě ale nejde s jistotou určit, zda by opravdu zůstala pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Věci veřejné by volilo 2,4 procenta lidí.

Podle průzkumu agentury CVVM je náskok sociální demokracie menší, v lednu by ji podle CVVM volilo 28 % lidí, ODS zaostávala jen o 2,5 %. Do Sněmovny by se dostaly čtyři další strany - TOP 09, komunisté, lidovci a zelení. - čtěte Preference ČSSD jsou na dvouletém minimu, zelení vstali z mrtvých

Z aktuálního průzkumu Median také vyplývá, že v lednu by se voleb do Sněmovny zúčastnilo 61 procent oprávněných voličů. To je zhruba o čtyři procenta méně než při volbách v červnu 2006.

Průzkum agentury Median proběhl od 4. ledna do 2. února, zúčastnilo se jej 781 respondentů starších 18 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video