Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

ODS jde o nejsilnější pozici kvůli Vystrčilovi. ČSSD o to, zda udrží klub

  • 96
Druhé kolo senátních voleb odpoví na otázku, zda hnutí STAN neposílí natolik, že by se mohlo i zachvět křeslo Miloše Vystrčila, který nyní vede Senát. Jde i o to, zda ČSSD nepřijde o senátní klub, s čímž jsou spojené peníze od státu. Potřebuje vyhrát alespoň ve dvou obvodech, reálně má na výhru našlápnuto přitom jen bývalý šéf Senátu Milan Štěch.

O tom, že Senát bude ještě větší baštou opozice oponující vládě Andreje Babiše, tak není pochyb.

Kluby ODS a Starostů a nezávislých měly před senátními volbami 19 členů a byly v horní komoře nejsilnější. Z analýzy iDNES.cz před druhým kolem senátních voleb přitom z výsledků kola prvního vyplývá, že klub Starostů má větší šanci na to, že se většina přehoupne na jeho stranu. 

„Vyjednávání o nejvyšším postu v Senátu necháváme zcela na našem senátorském klubu, já jsem dopředu říkal, že bych byl moc rád, kdyby ty demokratické senátní kluby prostě přišly s konsensuální osobnosti,“ řekl po prvním kole voleb předseda STAN Vít Rakušan. 

Začalo druhé kolo senátních voleb, voliči vybírají 26 nových senátorů

Klub STAN má po vítězství Zbyňka Linharta již v prvním kole jisté, že nebude mít méně než 16 členů a další tři dosavadní senátoři a členové tohoto klubu Jiří Vosecký, David Smoljak a Jan Sobotka v prvním kole vyhráli s reálnou šancí na obhajobu. Hnutí má dalších sedm želízek v ohni, přičemž pětice kandidátů zvítězila v prvním kole.

ODS v mírné nevýhodě oproti hnutí STAN

ODS má také jistých šestnáct míst, ale pozici v soubojích ve druhém kole trochu těžší. Kromě dosavadních senátorů a členů klubu Lumíra Aschenbrennera a Iva Valenty, kteří vyhráli první kolo, a Jiřího Buriana, jenž postoupil z druhého místa, mají občanští demokraté ve hře dalších deset.

Z nich někteří (Miroslava Němcová, Michael Žantovský i Tomáš Třetina jsou společní s TOP 09 a hnutím STAN). Ze zbylých sedmi kandidátů ODS jen dva míří do finále voleb z prvního místa.

Sledujte volby do Senátu zde:

Krušné časy zažívá sociální demokracie a senátní volby to potvrzují. Z dříve dominantní strany se dostala do pozice, že vůbec nemá jisté, že si udrží senátní klub. Před volbami měl 13 členů, po volbách jí s jistotou zůstanou tři – Petr Vícha, Jaromír Strnad a Jan Žaloudík. K existenci klubu, který má nárok na finanční příspěvek od státu, je ovšem třeba členů pět.

Končí senátoři Dienstbier, Nenutil, Třísková, Bárek, Kratochvíle, Malý a Štohl. z nichž někteří propadli v prvním kole a jiní ani neobhajovali.

Koho volit? Ověřte si s kalkulačkou

Štěch a kdo dál? ČSSD potřebuje aspoň dva úspěchy

Sociální demokraté mají reálnou šanci na obhajobu křesla na Pelhřimovsku, kde je senátorem od jeho vzniku bývalý šéf odborové centrály a dříve i předseda Senátu Milan Štěch. Těžší pozici mají místopředseda Michal Šmarda na Ždársku a Radek Sušil na Karvinsku, kteří postoupili z druhých míst.

Strana by se mohla obrátit ještě na Miroslava Antla, který byl také členem klubu ČSSD, ale letos kandidoval proti ní, a na znojemského starostu za sociální demokracii Jana Groise, který také ale nekandiduje pod značkou ČSSD. Antl na Rychnovsku první kolo vyhrál, Grois byl ve Znojmě druhý.

Volit lidé mohou v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

3. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video