Lidé mohou volit v druhém kole senátních voleb v 26 obvodech. Povinností jsou...

Lidé mohou volit v druhém kole senátních voleb v 26 obvodech. Povinností jsou zakryté dýchací cesty a dodržování rozestupů. Při vstupu do volebních místností je k dispozici také desinfekce. (9. října 2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Otevřely se volební místnosti, na třetině území si lidé volí senátory

  • 35
V Česku v sobotu probíhá druhý den závěrečného kola senátních voleb. Volební místnosti se na třetině území republiky otevřely v 08:00. Až do 14 hodin má většina ze zhruba 2,8 milionu voličů možnost rozhodnout, kterých 26 z 52 kandidátů zasedne v horní komoře Parlamentu.

Po uzavření volebních místností ve 14: 00 začnou volební komisaři hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění Českému statistickému úřadu. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být výsledky známy kolem 17:00.

Jasno už mají na Děčínsku, kde před týdnem v prvním kole mandát obhájil Zbyněk Linhart (za STAN). Také celkově vyhrály první volební kolo hnutí STAN a SLK, která k Linhartovi mohou přidat dalších deset senátorů a počet členů klubu zvýšit minimálně na 26 členů. Stejnou šanci má také ODS, která stejně jako Starostové obhajuje tři křesla. Starostové by své řady mohli doplnit o tři finalisty TOP 09.

ODS jde o nejsilnější pozici kvůli Vystrčilovi. ČSSD o to, zda udrží klub

KDU-ČSL má možnost získat sedm senátorů, šest mandátů z 15 obhajuje. Hnutí ANO má finalisty v osmi obvodech a obhajuje dva mandáty ze sedmi.

Podobně je na tom Klub pro liberální demokracii  – Senátor 21, který obhajuje dva mandáty z šesti a má stejný počet finalistů. Přidat by se k němu mohli v případě úspěchu i dva finalisté navržení Piráty. ČSSD obhajovala deset křesel ze 13, ve finále má pouze tři nominované.

Mezi letošními finalisty jsou i tři poslanci, za které by v případě zvolení mezi senátory do Sněmovny nastoupili náhradníci. V případě Miroslavy Němcové (ODS) by to měl být jihlavský radní Jaroslav Vymazal vzhledem k tomu, že Jan Tecl se náhradnictví vzdal už po svém zvolením senátorem před dvěma lety.

Za Petra Bendla (ODS) by se podle pořadí náhradníků z kandidátky zřejmě vrátil na rok do Sněmovny po 16 letech někdejší europoslanec Hynek Fajmon. Místo Jiřího Maška (ANO) by místo ve Sněmovně obsadil živnostník Petr Koleta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video