Poslanec ANO Aleš Juchelka | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Chcete si zákonem pohlídat volbu ředitele ČT, vyčítal koalici Juchelka

  • 63
Poslanci bojují o změnu zákonů o České televizi a o Českém rozhlasu. „Celá ta novela se dělá proto, aby si vládní koalice pohlídala volbu generálního ředitele České televize,“ řekl poslanec opozičního ANO Aleš Juchelka při jednání volebního výboru. „Je to ve stylu podle sebe soudím tebe,“ ohradil se za vládní koalici šéf klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Jde vám jenom o vliv a moc nad veřejnoprávními médii,“ vyčítal koalici Juchelka. Nový ředitel televize má být zvolen na jaře či v létě.

Sněmovna by již příští týden mohla hlasovat o změně zákona, která navýší počet členů Rady ČT z patnácti na osmnáct, přičemž třetinu radních by nově volil Senát.

Poslancům ANO a SPD se nepodařilo ve výboru prosadit, aby změna zákona platila až od ledna příštího roku, jinými slovy to, aby nového šéfa veřejnoprávní televize určitě volila rada v současném složení, které se z velké části zrodilo v minulém volebním období.

To vládla menšinová koalice ANO a ČSSD tolerovaná komunisty a ve Sněmovně existovala i druhá většina – ANO s komunisty a SPD.

Koalice prosadila návrh poslance STAN Jana Laciny, podle nějž by k odvolání generálního ředitele veřejnoprávní televize či veřejnoprávního rozhlas byly třeba hlasu od dvou třetin členů příslušné rady (tedy v případě televize nejméně od 12 z 18 členů rady, u rozhlasu 6 z 9 členů). Ke jmenování by přitom stačily hlasy prosté většiny členů.

10. ledna 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video