(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Polívka, MAFRA

Konec zákazu alkoholu pro vodáky se blíží, Senát má rozhodnout v květnu

  • 12
Hlavním tématem schůze Senátu od 2. května bude zrušení sankcí pro vodáky s malým množstvím alkoholu. Termín a návrh programu v pátek stanovil senátní organizační výbor. Lze očekávat, že horní komora návrh neodmítne s ohledem na to, že se loni shodla na návrhu stejné mírné tolerance alkoholu u cyklistů.

Tolerance mírného množství alkoholu u vodáků se bude týkat například malých bezmotorových plavidel, jejichž kapitáni nebudou mít v krvi více než půl promile alkoholu. Představuje to dva decilitry vína nebo dvě desetistupňová piva.

Senátoři posoudí také novelu obecního zákona, podle níž by se mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, měla snížit na dvě pětiny. Předpokládá se, že ji horní komora odmítne, neboť v ním mají většinu odpůrci této změny z řad ODS, Starostů a lidovců. Normu pokládají za populistickou a pokryteckou.

Souhlas Senátu lze naopak očekávat u novely, která umožní také velkoobchodům nechat otevřeno ve dnech vybraných státních svátků. Podporu by mohla získat také novela, která má zrychlit vyhoštění cizinců, kteří byli v Česku opakovaně odsouzeni pro úmyslný trestný čin.

Horní komora má projednat také nové zákony o soudních znalcích a tlumočnících, na programu je také možnost vzniku Národní sportovní agentury.

Senátoři by měli rovněž vybírat nové kandidáty na zástupce či zástupkyni veřejné ochránkyně práv. V lednu doporučili bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou a děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétu Seluckou. Sněmovna je ale neschválila, odmítla i kandidáty prezidenta Miloše Zemana včetně nynějšího zástupce Stanislava Křečka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video