Vlček nepatří k nadšeným "paroubkovcům".

Vlček nepatří k nadšeným "paroubkovcům". | foto: Dan Materna

Vlčkovi může nákup bytu srazit šance před sjezdem

  • 705
Šance šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka, že by se za pár dní na sjezdu sociální demokracie mohl stát místopředsedou strany, klesly. Může za to potíž s jeho bytem. Přiřadil se mezi politiky, kteří museli objasňovat, kde vzali na bydlení.

Vlček by měl nyní vysvětlit událost, na kterou upozornila televize Nova. Jeho žena si v roce 2001 koupila nebytový prostor o velikosti 113 metrů čtverečních v Praze na Žižkově, který upravila na byt.

Zaplatila za něj 1,3 milionu, což je podle některých realitních makléřů nízká cena. Vlčkova rodina prostory získala od firmy, která byla dlužníkem České konsolidační agentury. V její dozorčí radě Vlček seděl.

"Vlček má problém. Paroubek už má představu o tom, jak by mělo vypadat nové vedení strany, a s Vlčkem nepočítá," řekl MF DNES člen širšího vedení ČSSD, který je informován o zákulisních jednáních ve straně o možném obsazení funkcí.

Vlček nepatří k nadšeným "paroubkovcům". Nejevil příliš velkou ochotu vzdát se křesla šéfa Sněmovny ve prospěch předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, navíc před pár týdny řekl, že dobrým kandidátem na prezidenta je Václav Klaus.

Vlček v pátek nechtěl koupi svého bytu osobně komentovat, nebral telefon. Odpoledne jen poslal po svém mluvčím k celé kauze vyjádření. Další otázky odmítal.

"Cena nebytových prostor byla stanovena na základě znaleckého posudku," píše se v prohlášení. "O prodeji pohledávky rozhodovalo představenstvo České konsolidační agentury, dozorčí rada, kde jsem byl členem, se tím vůbec nezabývala," uvedl s tím, že záležitostmi souvisícími s firmou Dostav Praha se agentura začala zabývat dříve, než se stal členem dozorčí rady.

Agentura dvacetimilionovou pohledávku vůči dlužící firmě Dostav prodala jiné společnosti. Její bývalá majitelka, právnička Hana Fričová, MF DNES přiznala: "Zastupovala jsem přitom jiného klienta, nebyla to firma Dostav. Je pravda jen to, že jsem v té době pracovala v kanceláři pracující pro klienty personálně propojené s touto společností."

Na prodej pohledávky bylo vypsáno výběrové řízení, do něj se však přihlásila jediná firma. Takže vítěz byl předem jasný. A Vlček jako člen dozorčí rady mohl mít kompletní informace o prodávané pohledávce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video