Na podporu Izraele vyvěsil vlajku Hrad, vláda i ministerstvo zahraničí

  • 266
Izrael čelí nehoráznému a barbarskému útoku, řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Vlajku na podporu tradičnímu spojenci vyvěsil jeho úřad, vláda, Hrad i řada radnic. Před Úřadem vlády visela vlajka Izraele před pátečním odpoledním jednáním kabinetu Andreje Babiše. V Izraeli eskaluje konflikt poté, co raketami z pásma Gazy zaútočilo palestinské radikální hnutí Hamás.

„Z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana byla v pátek dne 14. května 2021 na čestném dvoře, I. nádvoří Pražského hradu, vyvěšena jako výraz jednoznačné podpory a solidarity vlajka Státu Izrael,“ oznámil na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Izraelská vlajka nahradila na jednom ze dvou stožárů na Hradě vlajku Evropské unie, kterou nechal Zeman vyvěsit po svém zvolení prezidentem. Zatímco Zeman se v současném konfliktu postavil jednoznačně na stranu Izraele, zástupci Evropské unie vyjádřili znepokojení nad událostmi na Blízkém východu a odsoudili vojenské kroky obou znepřátelených stran.

Stejně tak vlajka Izraele visí před Úřadem vlády také na jednom ze stožárů, kde dosud visela vlajka Evropské unie.

Izrael má jasné právo se bránit a chránit své občany, řekl ministr zahraničí Kulhánek

„Stát Izrael v těchto dnech čelí naprosto nehoráznému a barbarskému útoku. Chci zde jasně vyjádřit podporu a solidaritu státu Izrael a chci zdůraznit, že stát Izrael má jasné a nezcizitelné právo se bránit a chránit své občany. Jsem také rád, že naši nejvyšší ústavní činitelé, včetně prezidenta republiky, jasně vyjadřují Izraeli svou podporu. Rozhodl jsem se také po vzoru Pražského hradu a Úřadu vlády vyvěsit na budově Černínského paláce izraelskou vlajku jako symbol podpory a solidarity s naším důležitým spojencem na Blízkém východě,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Na podporu Izraele vystoupil na Twitteru i v angličtině. Připomněl, že Československo podporovalo Izrael, když v roce 1948 vyhlásil nezávislost. Dodal, že za ním stojí Česká republika i nyní, kdy čelí odsouzeníhodným vojenským útokům. „Izrael má plné právo bránit své občany,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video