ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Penzistovi odsouzenému za drogy v Hongkongu český stát milost nedá

  • 7
České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, kterého před pěti lety v Hongkongu odsoudili na 27 let za pašování drog. Podle informací Radiožurnálu žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení. Seniora tehdy zadrželi na hongkongském letišti se třemi kilogramy kokainu, tvrdil však, že o drogách v kufru nevěděl.

V Hongkongu byl Švec odsouzen v lednu 2018, kdy mu bylo téměř 70 let. Předtím strávil více než rok ve vazbě. Do Česka byl vydán koncem loňského října.

O vydání Švece do výkonu trestu v České republice se zasazoval spolek Šalamoun, který následně požádal tehdejšího prezidenta Miloše Zemana o milost pro odsouzeného. Ministerstvo spravedlnosti, které žádost vyřizovalo, ji letos v polovině únoru zamítlo. Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky nebyly podmínky pro udělení milosti splněny.

Českého seniora odsouzeného za drogy převezli z Hongkongu, sedět má do 93 let

Žadatelé by mohli o milost požádat i současnou hlavu státu Petra Pavla. Spolek Šalamoun to ale neplánuje, místo toho zvažuje žádost o přezkoumání zdravotního stavu odsouzeného a případné přerušení trestu, uvedl Radiožurnál.

Stejný trest jako Švec dostal v roce 2017 v Hongkongu za pašování drog jiný český senior, Luděk Havránek. V roce 2016 ho zadržela policie na letišti s šesti kilogramy kokainu v kufru. Havránek přicestoval podobně jako Švec z Jižní Ameriky. V roce 2020 Havránek v hongkongském vězení zemřel ve věku 68 let. Podle syna zemřelého trpěl Havránek rakovinou, uvedl tehdy Radiožurnál.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video