Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny má stát 54 miliard, příliv se zastavil

  • 228
Uprchlická vlna se podle ministra vnitra Víta Rakušana zpomaluje, dá se podle něj dokonce říci, že se příliv uprchlíků zastavil, řekl po jednání vlády. Náklady na zvládnutí uprchlické vlny vláda odhaduje na 54 miliard korun. Ministr Rakušan podle rozhodnutí vlády bude řídit i národní koordinaci uprchlické krize.

„Budeme doufat, že nedojde k eskalaci, zatím tomu vývoj nenapovídá,“ uvedl Rakušan. Zpomalení či zastavení uprchlické vlny napovídají data od mobilních operátorů a počty lidí mířících z Ukrajiny a zpět po železnici.. Také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis podle Rakušana informoval, že Kyjev se pomalu zaplňuje lidmi, kteří se do ukrajinské metropole vracejí.

Žádost o příspěvek za ubytování ukrajinských uprchlíků si podalo zatím 8653 lidí

Žádost o příspěvek pro solidární domácnost za ubytování ukrajinských uprchlíků spodle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky podalo zatím 8653 lidí.

Lidé, kteří mají nárok na dávku pro solidární domácnost, mohou do konce dubna žádat o příspěvek za březen v případě, že v březnu u sebe doma měli uprchlíky aspoň 16 nocí po sobě. Za jednu takovou osobu mohou žádat o přispěvek 3 tisíce korun za měsíc, maximálně ale 12 tisíc korun za měsíc.

Naopak již 252 tisíc Ukrajinců si podle ministra Jurečky dalo žádost o pětitisícovou měsíční humanitární dávku.

Ve středu vládě Rakušan předložil dlouhodobou strategii pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny. Strategii zvládání uprchlické vlny nyní vláda nabídne k veřejné diskusi. Připomínkovat ji budou moci například zaměstnavatelé či odbory „Je to otevřený materiál,“ řekl premiér Petr Fiala.

900 uprchlíků žije v provizorních podmínkách

Do Česka kvůli válce, kterou vyvolalo Rusko, přišlo už přes 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Dočasná ochrana byla podle statistiky ministerstva vnitra udělena zatím 286 119 lidem. Z nich je podle Rakušana jen 900 v provizorních podmínkách, jako jsou tělocvičny. „V zájmu Ukrajiny je, aby se jich co nejvíce vrátilo zpátky domů,“ uvedl po jednání vlády ministr vnitra.

Návrh strategie bude obsahovat plány pro uzpůsobení systému zdravotnictví či školství pro větší počet uživatelů. Po přechodu z první fáze migrační vlny, kdy bylo třeba uprchlíky v asistenčních centrech odbavit, zajistit jim potřebné dokumenty a první ubytování, přijde podle Rakušana na řadu druhá fáze, tedy jejich začleňování.

Dopady války rozpoutané Ruskem proti Ukrajině, projednávali v úterý zástupci vlády s odbory a zaměstnavateli. „Mafiáni nabízejí práci na 6 dnů, 12 až 14 hodin denně, za 120 korun na hodinu. Není možné, aby ve stavu nouze někdo tak flagrantně zneužíval jejich situaci,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video