Petra Buzková ve Sněmovně - Ministryně školství Petra Buzková ve Sněmovně. (29. června 2005) | foto: Václav Pancer, MF DNES

Vláda přijala plán Buzkové, děti se budou učit víc jazyků

  • 67
Vláda schválila plán výuky cizích jazyků, který předložila ministryně školství Petra Buzková. Realizace bude stát podle informací z Úřadu vlády asi pět miliard korun. Plán počítá například s tím, že první povinný jazyk se děti začnou učit už ve třetí třídě.

Asi 170 milionů korun půjde ze státního rozpočtu, část peněz chce Buzková získat z fondů Evropské unie a zbytek zaplatí samo ministerstvo. Cílem plánu je zlepšit celkovou jazykovou úroveň Čechů.

Některá opatření vejdou do praxe už v příštím školním roce. Děti se začnou prvnímu cizímu jazyku povinně učit už ve třetí třídě, dosud se začínalo o rok později.

Na prvním stupni navíc žákům přibudou tři hodiny jazykové výuky týdně, na druhém stupni šest. Nejpozději v osmém ročníku budou muset žáci přibrat druhý jazyk, který byl dosud nepovinný.

S angličtinou by se navíc podle ministerského plánu měly děti seznamovat už v mateřské škole.

Učit se budou i dospělí
Plán také klade velké nároky na pedagogy. Pro školy bývá už teď těžké udržet kvalifikované učitele. Ministerstvo chce proto zvýšit kapacity příslušných pedagogických oborů na vysokých školách.

Vedle toho se resort hodlá soustředit i na další vzdělávání kantorů. Kromě kurzů je čekají například výměnné zahraniční pobyty. 

Dospělí by podle strategie měli mít možnost využívat například bezplatné internetové lekce cizí řeči. Kurzy různých úrovní by měl nabízet Národní jazykový portál.

Znalost nejméně dvou světových jazyků, hlavně angličtiny, vláda považuje za významnou prioritu, která může zvýšit konkurenceschopnost Čechů na evropském trhu práce.

Podle průzkumů se více než čtvrtina Čechů starších 15 let domluví jen svou mateřštinou. České děti se nyní na základní škole učí méně cizích jazyků, než je průměr v zemích EU.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video