Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Česko má první plán pomoci lidem bez domova, v zemi jich je 30 tisíc

  • 16
Česko má vůbec první vládní koncepci, která se zabývá bezdomovci. Těch v zemi žije podle odhadů kolem 30 tisíc, ohrožených bezdomovectvím je ale několikanásobně více. Koncepce počítá například s větší podporou sociálního bydlení a zdravotní péče pro lidi bez domova.

"Potenciálním bezdomovectvím je v Česku ohroženo až 100 tisíc lidí, aktuálně žije v Česku bez přístřeší přibližně 30 tisíc lidí," řekl ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček, který koncepci na období do roku 2020 předložil.

Nejvíce jsou podle něj ztrátou bydlení ohroženi mladí lidé, a to zejména ti, kteří opouštějí institucionální péči (dětské domovy, ústavy) a následně nemají kam jít. Ohroženy jsou také ženy samoživitelky nebo osaměle žijící senioři.

Materiál, který Koníčkovo ministerstvo připravilo, se snaží poukázat na slabiny současného sociálního systému a navrhuje, jak situaci zlepšit. Úředníci například navrhují, že by lidé bez domova mohli více využívat dočasné byty, o které by se ale museli starat a zároveň si vydělat na nájem. Pak by měli nárok na získání trvalého bydlení.

Posílit by také měla terénní sociální práce například s lidmi před opuštěním dětského domova či vězení. Počítá se i s tím, že v roce 2016 začnou fungovat zařízení, v nichž by se doléčili lidé, kteří nemají kam jít po nemoci či odchodu z nemocnice.

Na přípravě koncepce se podílela i Armáda spásy. "Je potřeba vytvořit systém hodnocení jednotlivých opatření. A to nejen proto, aby se naplnila, ale abychom je mohli upravovat a doplňovat podle momentální situace," vysvětlila tajemnice národního velitele Armády spásy.

Projekt bude financován z rozpočtů jednotlivých resortů a z fondů Evropské unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video