Přešlapy Šlechtové: focení s rambohafíkem i záměna dvou světových válek

  • 35
Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) už v další vládě nebude. Vzpomínky na její Instagram však v paměti veřejnosti zůstanou. Ukázala, že je možné vypadat žensky a pózovat přitom s vojenskou technikou. Proslavila svého psa, když ho vyfotila na hrobě neznámého vojína. A ještě jako ministryně pro místní rozvoj se proslavila svoji urputností, když se snažila vyfotit se závodníkem Valentinem Rossim.
Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová na vrtulníkové základně v Náměšti...

Červené tlačítko

Když si začali přeměřovat velikost a moc červených tlačítek americký prezident Donald Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un, celému světu to připadalo normální. Překvapivé bylo, když se červeným tlačítkem o pár týdnů později, konkrétně v lednu letošního roku, pochlubila ministryně obrany České republiky Karla Šlechtová. 

V rozhovoru pro iDNES.cz řekla, že červené tlačítko neustále nosí u sebe. A že je s ním například možné sestřelit letadlo, pokud by se dostalo do rukou teroristů. Ale ukázat ho nechtěla.

Za svá slova pak schytala velkou dávku kritiky. Odborníci se shodli, že zřejmě význam své funkce zveličila. Předchůdce Šlechtové Alexandr Vondra pak zmínil, že zřejmě „trochu blouzní“. 

Ministryně obrany Karla Šlechtová během jmenování nového náčelníka generálního...

Obtěžovala závodníka

Ještě jako ministryně pro místní rozvoj se Šlechtová proslavila svojí urputností při focení s motocyklovým závodníkem Valentinem Rossim. Na závodě Velká cena Brna chtěla ulovit společné selfie s „motocyklovým bohem“. Ten se však chtěl spíše soustředit na nadcházející závod, než pózovat.

Ministryně se speciální VIP legitimací se ale nenechala jen tak odbýt. Oznámila Rossimu, že je ministryně a trvala na tom, že chce společnou fotku. Nakonec ji slavný závodník musel odstrčit. 

Šlechtová celý incident popisovala odlišně, než jak ukazovaly záběry z kamer. „Chtěla jsem jen Rossimu, podobně jako ostatním, popřát před startem hodně štěstí. V tom hluku se nikdo neslyšel, nebylo rozumět, a tak to asi vypadalo, že jsem neodbytná fanynka. To úplně ne, ale to nedorozumění chápu. Rozumím, že soustředění před startem je velmi důležité a že je Valentino opravdu velká hvězda,“ napsala vysvětlení na svůj Facebookový profil.

Italský motocyklový závodník Valentino Rossi a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Rambohafík na hrobu

Touha zvěčnit ten správný okamžik se Šlechtové málem stala os(t)udnou i podruhé. Na Vítkově vyfotila svého psa, jak sedí na hrobu neznámého vojína a  snímek dala na sociální sítě. Spousta lidí jí pak vyčetla, že si to mohla ušetřit.

Pudl sedící za pohřebním věncem, který se objevil na Instagramu, vzbudil vlnu nevole. Ani komentář „Hrdá na svoji zemi, miluji svého psa“ to nevylepšil. Lidé se rozčilovali, že je to nevhodné vůči památce padlých. 

Někteří se také podivovali nad tím, jak mohla ministryně vzít Jessíka alias Rambohafíka k památníku, když tam podle vyhlášky mají psi vstup zakázán. 

Ministryně se později kála a snímek ze svého Instagramu vymazala.  „Fotka u věnce starého týden před oslavami výročí samozřejmě nebyla myšlena zle. V každém případě se omlouvám,“ zveřejnila pak ministryně na svém Twitteru.

Ministryně obrany Karla Šlechtová při slavnostním nástupu příslušníků armády...

Válka jako válka

Nebyl to přitom jediný kiks, kterého se Šlechtová na Instagramu dopustila. V březnu letošního roku například odhalila drobnou trhlinu ve svých znalostech dějin. Spletla si první a druhou světovou válku. 

Při návštěvě Ukrajiny položila věnec českým legionářům, kteří bojovali během první světové války u Bachmače. Šlechtová se ale bohužel rozhodla přidat i anglický popisek fotky. V něm vysvětlila, že navštívila Bachmač, aby si společně s ostatními připomněla české vojáky bránící vesnici proti Hitlerovi. Jenže ten byl během první světové války na západní frontě.

Ministryně se později bránila, že došlo k záměně textů u dvou fotografií, protože krátce před návštěvou Bachmače navštívila Sokolovo. „Škoda, že se již neřeší správný text v češtině. Kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde. Celá má delegace je svědkem mých projevů a vyjádření úcty k historii a padlým na obou místech,“ zmínila Šlechtová na svém Facebooku.

Ministryně obrany Karla Šlechtová a nový náčelník generálního štábu Aleš Opata...

Krávy, důvěra a WC prkénko

Skutečné perly přitom ministryně nezveřejňovala pouze na Instagramu, ale věšela si je i na Twitteru.

Jedno letní odpoledne v roce 2016 ještě jako ministryně pro místní rozvoj pózovala u ohrady s kravami a býky a rovnou se s nimi i spřátelila. Napsala pak poněkud nesouvislý příspěvek o tom, že sudokopytníci jsou prima a že mohou věřit či nevěřit. Dále uvedla, že jako ministryně se zpovídá za vše a rovnou přitom oznámila, že má nové prkénko na WC, pokud to někoho zajímá.

31.července 2016 v 12:59, příspěvek archivován: 22.června 2018 v 11:09

Kravy i byci jsou prima.Veri anebo ne.Jako ministr se zpovidam za vse.Mam nove prkenko na WC,treba to nekoho zajima. https://t.co/ps3Tt1mUKx

Spalovač mrtvol

Krátce po nástupu do funkce ministryně pro místní rozvoj začala Šlechtová pracovat na novele zákona o pohřebnictví. Stala se téměř jakousi její posedlostí, takže zvala i novináře k sobě do kanceláře a ukazovala jim rakve. Některé dokonce i sama ozkoušela.

Do prosazování zákona ve Sněmovně se tak ponořila, že když si komunisté jednou při projednávání zákona o pohřebnictví vzali pauzu a ukončili tak jednácí den Sněmovny, Šlechtovou tím rozzuřili do běla.

Následně přiběhla mezi novináře a křičela, že jestli zákon neprosadí, tak „všichni umřeme a budou nám po smrti čouhat ruce z rakve“. Hrozila také, že „všichni skončí v papírových rakvích“.

Novelu zákona, která umožnila pohřbívat tělíčka nenarozených dětí, nebo která zavedla, že papírová rakev musí mít minimálně pět vrstev, Šlechtová nakonec legislativním procesem protlačila. Zůstala jí ale přezdívka „Spalovač mrtvol“.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se na to, jak prosadí novelu...

Pózování s vojenskou technikou

Díky snímku, kde politička ladně drží rotační kulomet, nebo fotografii s přístrojem na noční vidění, Šlechtová dokázala, že post ministryně obrany je možné sladit s ženskou krásou.

Někteří posměváčci jí sice vyčítali, že zbraně drží špatně a že na přístroji na noční vidění má krytku, takže by jí nepomohl ani ve dne, ani v noci. Nicméně Šlechtová dál neúnavně plnila svůj Instagram podobnými snímky a dokazovala tak, že ji práce baví.

07.února 2018 v 18:51, příspěvek archivován: 22.června 2018 v 11:23

Kdo víc rozumí politice?

Šlechtová svoji upřímností někdy i šokovala svoje fanoušky na Facebooku. Například když sdílela fotku, jak její pes Jessík alias Rambohafík sleduje v televizi pořad, v němž vystupuje Andrej Babiš.

Sdílela to s komentářem: „Rambohafík Jess toho ví o politice skoro tolik, co já ;)“. A nejspíš to byla pravda.

Karla Šlechtová a její Rambohafík. Tato dvojice prostě neomrzí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video