Petr Mlsna

Petr Mlsna | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Pelikán zřejmě nebude v příští vládě. Kvůli ruskému hackerovi, tvrdí LN

  • 240
Premiér v demisi Andrej Babiš se měl dohodnout s prezidentem Milošem Zemanem na nástupci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). V příští vládě by Pelikána měl vystřídat právník a náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Informovaly o tom páteční Lidové noviny s odkazem na vlastní zdroj.

Petr Mlsna se na otázku, zda by měl v příští vládě zastat resort ministra spravedlnosti, nevyjádřil. Premiér v demisi Andrej Babiš informaci vyvrátil. „Je to nesmysl,“ uvedl Babiš. 

Podle informací LN by jmenování Mlsny ministrem spravedlnosti mělo urychlit vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina zpátky do Ruska. Nikulin byl v Praze zadržen v říjnu 2016 a kromě Ruska o něj usilují i Spojené státy. Prezident Miloš Zeman letos už dvakrát žádal Pelikána, aby Nikulina vydal právě na východ (informovali jsme zde).

Současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v posledních dnech několikrát vystoupil proti strategii vlády. Nesouhlasil například se zvolením komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS (psali jsme zde) nebo se setrváním Tomia Okamury v čele sněmovny.

Devětatřicetiletý právník a náměstek ministra vnitra Mlsna měl do křesla ministra spravedlnosti nakročeno už v roce 2009, kdy ho do svého kabinetu chtěl dosadit předseda úřednické vlády Jan Fischer. O čtyři roky později měl mimo jiné políčeno i na pozici soudce Soudního dvora Evropské unie. Koncem roku Mlsna vystupoval v médiích v souvislosti s kauzou duplicitních podpisů zákonodárců na kandidátních listinách do prezidentských voleb. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video