Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Zdanit tiché víno? Z dovozu ano. Markéta Pekarová Adamová o dalších škrtech

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Balíček byl připraven pečlivě s experty a dalšími odborníky. Nemám ambici v něm cokoli měnit, říká předsedkyně Sněmovny v rozhovoru o úsporném balíčku, jeho dopadech i dalších škrtech.

Vláda ještě na podzim vyzývala občany k úsporám energií. Sama jste lidem doporučovala, ať si vezmou další svetr a bojují tím proti Putinovi a energiím z Ruska. Co byste lidem vzkázala teď, když v rámci ozdravného balíčku má dojít ke zvýšení sazby DPH na teplo, vodné i stočné?
Energetickou krizi jsme zvládli i díky tomu, že se lidé chovali zodpovědně a úsporně. Tato krize ukázala, že vláda dělá promyšlené a správné kroky. Vzpomeňme, jak tu někteří před rokem strašili, že to bez ruského plynu nepůjde, že budeme mrznout a podniky krachovat. Nic takového se nestalo. Je vidět, že se lidé chovají zodpovědně. Společně zdárně projdeme i dalšími krizemi. Co se týče sazeb DPH, rušíme ten obrovský chaos, který v nich nyní panuje, například tři sazby u piva. Jak mluvím s podnikateli v regionech, tak jim největší starost dělá byrokracie a právě ten chaos, který v daních nyní je. A nikoliv to, jestli je nižší sazba 10, nebo 12 procent.

Během kampaně jsme nepočítali, že šílenec Putin zaútočí na Ukrajinu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video