Ani sám ministr Schwarzenberg na české uznání Kosova zvlášť nespěchá.

Ani sám ministr Schwarzenberg na české uznání Kosova zvlášť nespěchá. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Vláda odložila rozhodnutí o Kosovu, chce víc času

  • 85
Ani dnešní zasedání kabinetu nerozhodlo o tom, zda a kdy Česko uzná nezávislost Kosova. Ministři opět odložili návrh šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga uznat samostatnost bývalé srbské provincie. Chtějí prý problém lépe prostudovat. Uznání Kosova nejhlasitěji odmítají lidovci.

"Ministři si vyžádali čas na hlubší prostudování materiálu, chtějí o tom dále jednat," potvrdila iDNES.cz mluvčí kabinetu Jana Bartošová. Termín, kdy se k návrhu ministerstva zahraničí vrátí, kabinet podle ní neurčil.

Proti tomu, aby Česko dalo požehnání novému balkánskému státu, jsou především lidovci, ale také někteří ministři za ODS. Politici se domnívají, že by vláda měla vyčkat minimálně do květnových voleb v Srbsku.

Kritici uznání Kosova tvrdí, že v současné době by takový krok mohl vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě. Obávají se také zhoršení vztahů mezi Českem a Srbskem.

Asi čtyřicet odpůrců samostatného Kosova dnes přišlo svůj názor vyjádřit před Strakovu akademii na demonstraci, kterou svolal známý sociální demokrat Jaroslav Foldyna. - čtěte Demonstranti pohrozili ministrům žalobou za uznání Kosova

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února a od té doby ho uznalo přes třicet zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy EU kromě Španělska. Balkánské státy jako Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie ani tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly. Zásadně proti je také Rusko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video