Vláda, koalice, Paroubek, Gross, Kalousek - Jiří Paroubek, Stanislav Gross a Miroslav Kalousek na briefingu u Kramářovy vily (18. června 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Vláda mění strategii před referendem

  • 78
Lídři vládní koalice shodli na tom, že je třeba změnit hlavní témata kampaně před referendem o euroústavě. Na sobotním jednání v Kramářově vile se rozhodli nezaměřovat se jen na ústavu, ale spíš na přínosy členství v EU. Například na Schengenskou úmluvu, euro či rozšiřování unie.

Koalice tak chce především zvýšit povědomí o Evropské unii, jejím fungování a výhodách českého vstupu.

Za nejbližší možný termín českého referenda o evropské ústavě označil premiér Paroubek volby v roce 2006. Tento plán ale zřejmě nezíská potřebnou politickou podporu. Za pravděpodobnější tak předseda vlády považuje lhůtu zhruba 18 až 20 měsíců.

Podle předsedy unionistů Pavla Němce by se mohlo lidové hlasování o euroústavě konat při některých dalších volbách, například komunálních nebo senátních.

Premiér do dvou týdnu kabinetu předloží návrhy podoby kampaně. Vláda podle toho rozhodne o finančních nákladech. Podle jednoho z účastníků koaliční schůzky by ale mohla kampaň stát až o polovinu méně, než se dosud uvádělo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video