Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během bilanční...

Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během bilanční návštěvy (31. ledna 2023) | foto: ČTK

Kontroly hranic pokračují, rozhodla vláda. Volkswagen odložil gigafactory

  • 285
Vláda prodloužila namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem o dvacet dnů, do 22. listopadu. Už před týdnem to avizoval ministr vnitra Vít Rakušan. O namátkových kontrolách na hranicích se Slovenskem rozhodla vláda 4. října, později je prodloužila do 2. listopadu. Kontroly zavedlo několik okolních zemí ve snaze omezit nelegální migraci.

„Dokud nebude fungovat skutečně účinná ochrana vnější hranice EU, budeme muset dopady nelegální migrace řešit na vnitřní hranicích schengenského prostoru,“ oznámil na sociální síti X (dříve Twitter) ministr Rakušan.

„Souvisí to s vývojem nelegální migrace v Evropě,“ řekl k prodloužení kontrol po jednání vlády premiér Fiala. Musíme podle něj přistoupit k rozhodnější azylové politice a přesvědčit o tom i další evropské státy.

Volkswagen argumentuje pomalejším rozvojem elektromobility v Evropě

Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela informovali vládu o výsledcích svého jednání s předsedou představenstva Volkswagen Group Oliverem Blumem o zvažovaném projektu gigafactory, továrně na baterie do elektromobilů, v Líních u Plzně.

Předběhl je ale Blume. Koncern Volkswagen v současnosti nebude rozhodovat o další lokalitě pro gigafactory, řekl v pondělí po poledni podle ČTK předseda představenstva Volkswagen Group Oliver Blume.

Kvůli pomalejšímu rozvoji elektromobility v Evropě pro to podle firmy nyní není důvod. Volkswagen původně vybíral mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí.

Pozemek v Líních využijeme jinak, řekl premiér

„Šéf Volkswagenu ocenil dosavadní jednání s vládou, nicméně jak nás Oliver Blume informoval, nemohou v této chvíli učinit rozhodnutí o další gigafactory,“ řekl po jednání vlády premiér Fiala. Předseda vlády oznámil, že vláda nebude pozemek v Líních u Plzně držet pro model gigafactory, ale bude ho chystat pro další projekty.

„Už pomalu nazrává čas, abychom věděli, zda to spěje k úspěchu toho projektu, anebo zda se to bude dál oddalovat. Protože pokud se to bude dál oddalovat, tak se budeme muset více soustředit na ty jiné strategické projekty, které máme rozjednány,“ prohlásil Fiala už po jednání vlády 11. října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video