Vítězové a poražení 2017: Sobotka narazil, Kajínek i „bitcoinaři“ slavili

  • 70
Rok 2017 přinesl celou řadu událostí. Pro někoho byl rokem úspěšným, pro jiné již méně. Redakce iDNES.cz vybrala pět vítězů a stejný počet poražených za uplynulý rok. Při výběru dominovaly hlavně volby do Sněmovny, ale i zákaz kouření, EET či milost pro Jiřího Kajínka.

Vítězové Jiří Kajínek se po 23 letech dočkal svobody

Kajínek celý rozhovor

Na doživotí odsouzený vrah Jiří Kajínek se po třiadvaceti letech za mřížemi dočkal v květnu svobody. Milost mu udělil současný prezident Miloš Zeman.

Když Kajínek oděný do zeleného trikotu překročil práh věznice v jabloneckých Rýnovicích, stal se nejen svobodným, ale také mediální hvězdou. Venku na něj několik dní čekalo klubko novinářů, jeho jméno zaplnilo titulky novin i sociální sítě. Je zván na autogramiády své knihy, televize Prima odvysílala pětidílný dokument Já, Kajínek, ve kterém si i sám zahrál. Kajínek si dokonce nechal pro fanoušky vyrobit vlastní bonbony.

Jiří Kajínek v roce 1993 podle soudu na objednávku zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele a jeho bodyguarda, další bodyguard jako jediný střelbu přežil. O rok později ho dopadla policie a v roce 1998 byl odsouzen na doživotí. Proslavil se o další dva roky později, když utekl z věznice Mírov.

Vítězové Andrej Babiš ovládl volby do Sněmovny

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš během rozhovoru pro MF DNES. (8. listopadu 2017)

Andrej Babiš se svým hnutím ANO přesvědčivě vyhrál podzimní volby do Sněmovny s 29,64 procenty hlasů. Ačkoli se mu nepovedlo přemluvit některou z parlamentních partají ke vstupu do vlády, prezident Zeman ho jmenoval premiérem a později i jeho menšinovou vládu doplněnou o odborníky. 

Babišovi hraje do karet i to, že nijak výrazně nepostoupilo vyšetřování jeho údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna ho sice ještě před volbami vydala k trestnímu stíhání, jenže Babiš po nových volbách znovu obdržel imunitu, o vydání se tak bude muset hlasovat znovu. Tentokrát však není jisté, jestli ho poslanci znovu vydají.

Babišovi se dařilo i na vládní úrovni. Koalice hnutí ANO s ČSSD a KDU-ČSL byla obecně považována za úspěšnou. Mnozí však Babišovi vytýkají, že si systematicky přivlastňoval úspěchy celé vlády, zatímco například ČSSD z vládního angažmá vyšla pošramocena, což následně vedlo k jejímu volebnímu debaklu.

Vítězové Držitelé bitcoinu si výrazně polepšili

Ilustrační snímek

Kdo si na konci roku 2016 koupil virtuální měnu bitcoin a udržel si ji až do konce roku 2017, určitě neprohloupil. Zatímco na konci roku 2016 činila hodnota jednoho bitcoinu kolem 738 dolarů (asi 16 000 Kč), v půlce prosince 2017 to bylo už 18 700 dolarů (asi 400 000 Kč) za bitcoin.

Přes noc se díky růstu bitcoinu stal miliardářem například Australan James Gilbert, prezident společnosti Crypto. Přidal se tak třeba k dvojčatům Winklevossovým, která se díky investicím do virtuální měny stala vůbec prvními bitcoinovými miliardáři na světě. Někteří nicméně růst bitcoinu v řádu stovek procent považují za investiční bublinu, která dříve či později splaskne.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Vítězové Nekuřáci už „nesmrdí“ hospodou

Pomoci Liberečanům přestat s kouřením dorazil do centra města osvětový stánek v...

Poslanci loni schválili zákaz kouření v restauracích, který vstoupil v platnost letos na konci května, a notně tak ulevili nekuřákům, kteří dosud často museli vdechovat kouř svých spolustolovníků. Ač už předtím existovalo rozdělení na kuřácké a nekuřácké prostory, v praxi stále mnoho nekuřáků „smrdělo“ cigaretami nebo kouř snášeli dobrovolně, aby mohli být ve společnosti svých přátel a zároveň milovníků tabáku.

Zákaz má mnoho kritiků, vyčítají mu hlavně to, že zavádí další zbytečné omezení, snížil návštěvnost restaurací či ničí ráz vesnických hospůdek. I přesto se dá pochybovat, jestli kuřáci, i vzhledem ke svému zdraví, patří kvůli zákazu k poraženým.

Vítězové Petr Jašek se vrátil ze „súdánského pekla“

Misionář Petr Jašek (vlevo) a ministr Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci po...

Na vlastní kůži prožil podmínky súdánského vězení, celu sdílel s islamisty, zažil bití a nadávky, odloučení od rodiny; celých 14,5 měsíce. Petr Jašek odjel v roce 2015 do Súdánu s úmyslem pomáhat tamním křesťanům. Policie ho ale zatkla a bez důkazů obvinila z protistátní činnosti, od soudu prý dostal dvacet let.

Ve vězení začalo peklo. Spoluvězni Jaška napadali, nejdříve verbálně poté i fyzicky. Nazývali ho špinavým prasetem nebo špinavou krysou. „Když jsem nereagoval, dostal jsem pěstí. Proto jsem jim začal odpovídat, musel jsem jim prát prádlo, mýt záchod holýma rukama a podobně,“ vylíčil pro iDNES.cz.

Česká diplomacie považovala jeho odsouzení za neodůvodněné a začala jednat se súdánskou stranou o propuštění. Podařilo se. Súdánský prezident Umar Bašír udělil Jaškovi milost a nařídil jeho propuštění. V únoru se tak mohl tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pochlubit diplomatickým úspěchem.

Poražení Bohuslav Sobotka: od premiéra k řadovému poslanci

Prezident Miloš Zeman a premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na Pražském hradě

Jestliže se v uplynulém roce dařilo Andreji Babišovi a jeho hnutí, opak platí o jeho koaličním partnerovi: ČSSD Bohuslava Sobotky. Expremiér prohrál hned na několika frontách.

Sobotka svůj pád započal, když konfrontoval Babiše a požadoval po něm vysvětlení údajných nekalostí, kterých se měl dopustit v minulosti při svém podnikání. Sobotku zajímaly například korunové dluhopisy či kauza Čapí hnízdo. Nakonec se mu sice podařilo dosáhnout odchodu Babiše z ministerského postu, strmý pokles voličských preferencí ho však nakonec přinutil vzdát se postu předsedy strany. Groteskního rozměru krize nabyla při schůzce Sobotky s prezidentem na Pražském Hradě, kde Miloš Zeman dělal vše pro to, aby Sobotku ponížil.

Zmar vyvrcholil při volbách do Sněmovny, kdy ČSSD získala pouhých 7,3 % hlasů - pro stranu nejhorší výsledek v české historii, který ji nasměroval do opozice. Ze Sobotky je teď řadový poslanec. Stranu navíc svému nástupci předal notně zadluženou.

Poražení Odpůrci EET svůj boj prohrávají

Ilustrační snímek

Provozovatelé restaurací se během roku dozvěděli dvě špatné zprávy. Nejprve na ně byla uvalena povinnost elektronicky evidovat tržby. Poté ještě vešel v platnost zákon o zákazu kouření v barech a v restauracích.

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončily - hlavně na vesnicích - stovky restaurací. Některé zase zdražily. Proti Babišovu opatření se i protestovalo. Proti jsou některé politické strany, zvláště ODS a TOP09. Nic to však nemění na tom, že EET už rok běží a ministerstvo financí si ho veskrze pochvaluje. Předchozí ministr Ivan Pilný například rok od zavedení první vlny EET hodnotil pozitivně, poctiví podnikatelé prý nijak netratí.

Ne vše jde však podle plánu. Ústavní soud totiž v prosinci 2017 zrušil část zákona o EET, čímž se zpozdí třetí a čtvrtá vlna. Jako celek však systém před soudem obstál.

Poražení Kdysi slavná huť Poldi zamířila do konkursu

Historicky cenných staveb se v lokalitě nachází daleko víc, řadu z nich však už...

Kladenská Poldovka měla problémy již delší dobu. Na jaře firmě soud povolil plán reorganizace, ale ta ho neplnila, neměla peníze na výplaty svým zaměstnancům, naposledy jim zaplatila v květnu. V prosinci tak soud poslal společnost do konkursu. Do konce roku kvůli tomu přišlo o práci zbývajících 150 lidí.

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi ruské skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. Celkově huť dluží asi 200 milionů korun.

Poražení Matěj Stropnický: volební neúspěch a konec v čele SZ

Matěj Stropnický oznámil, že okamžitě odstupuje z čela Strany zelených. (21....

Zatímco Stropnický starší bude ve druhém volebním období po sobě ministrem, politická kariéra jeho syna je na ústupu. Poté, co Strana zelených získala ve volbách pouhých 1,46 % hlasů, rezignoval Matěj Stropnický na post předsedy.

Když byl v lednu 2016 Stropnický zvolen do čela Zelených, očekávání byla velká. Do té doby pražský zastupitel po svém zvolení prohlašoval, že „Zelení jsou radikální strana“. Stropnický stranu posunul doleva, pokoušel se nejitřit své potenciální voliče „marginálními tématy“ jako je squatting, gender nebo migrace. Tvrdil totiž, že přílišná soustředěnost lidí na tato témata stranu negativně škatulkuje a ztěžuje prezentaci programu v celé jeho šíři. SZ se za jeho předsednictví zaměřila například na téma chudoby.

Voliče však nepřitáhl a úspěch z éry Bursíka, kterého Stropnický často kritizoval za jeho přílišnou „pravicovost“ a který stranu poprvé dovedl do Sněmovny, nezopakoval.

Poražení Taxikáři: Uber neporazili, pověst si nevylepšili

Protest taxikářů proti šoférům Uber na pražském letišti Václava Havla (18. září...

Taxikáři se v roce 2017 spojili k odporu proti přepravní platformě Uber, která skrze mobilní aplikaci „spojuje“ řidiče s pasažéry. Taxikářům vadí, že šoféři, kteří pro Uber jezdí, nemusí vlastnit licenci či taxametr, čímž jsou oproti nim silně zvýhodněni.

Svolali proto ke konci roku několik demonstrací, při nichž ale došlo z jejich strany také k excesům. Na letišti totiž řidiče Uberu vyháněli nevybíravým způsobem, uráželi je či jim vyhrožovali. Obtěžovali i běžné řidiče v domnění, že jde o šoféry nenáviděného konkurenta. Tímto chováním si nejenže taxikáři nevylepšili už tak ne příliš dobrou pověst, ale často i přišli o zákazníky, kteří přešli k Uberu.

Příliš dobře si ostatně taxikáři nevedli ani v testu, který provedla redakce iDNES.cz. To, že stále přetrvává problém s okrádáním cizinců ze strany některých taxikářů, potvrdil i další z testů, kde byli figuranty tentokrát cizinci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video