Vít  Rakušan

Vít Rakušan | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Rakušan se sešel s policejním prezidentem. Obsah schůzky nechce komentovat

  • 96
Kandidát na ministra vnitra a šéf STAN Vít Rakušan se v úterý sešel ve Sněmovně s policejním prezidentem Janem Švejdarem, uvedl Deník N. Tématem mělo být i setrvání Jana Švejdara v čele bezpečnostních složek. Ani jeden z aktérů se ke schůzce nechtěl vyjádřit.

„Bez komentáře,” uvedl Rakušan pro Deník N. „Nemám k tomu informace,” sdělila médiu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Jedním z témat schůzky mělo být i povinné očkování policistů. Policejní prezident nedávno uvedl, že pokud by se prosadilo povinné očkovaní pro příslušníky policie, mohla by policie přijít zhruba o deseti tisíc kvalifikovaných lidí. 

Kandidát na ministra vnitra tento týden uvedl, že se chce zabývat i proočkovaností policistů. „Deset tisíc nenaočkovaných z celkového počtu čtyřiceti tisíc policistů je obrovsky vysoké číslo,“ uvedl Rakušan v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. 

Obdobně se vyjádřil i v rozhovoru pro Deník N. „Myslím, že policisté, pokud nemají ryze zdravotní důvod, mají být očkováni. Jsou to lidé, které budeme posílat do terénu, aby vymáhali nejrůznější opatření, a očkování, které by je chránilo, je pro ně v tuto chvíli důležité,” řekl.

Rakušan chce tlačit na policii k očkování i větším covidovým kontrolám

V rozhovoru Rakušan odmítl uvést, zda chystá případně změnu na pozici policejního prezidenta. Naopak uvedl, že s některými vedoucími představiteli bezpečnostních sborů bude chtít mluvit.

„Chci s těmi lidmi mluvit, a dokonce v některých důležitých funkcích, které jste zmínil, se jich chci vážně ptát na konkrétní věci a tím získat informace, ke kterým jsem se nedostal. Proč k nějakému rozhodnutí došlo a k jinému ne, proč některé slibované změny nebyly za dva roky dotaženy do konce. Chci, aby mi to ti lidé vysvětlili,” reagoval Rakušan na otázku, zda dojde k personálním změnám. 

Švejdar je policejním prezidentem od roku 2018. Dříve působil jako ředitel policie v Pardubickém kraji, řídil také policii v Královéhradeckém kraji. U policie působí od roku 1987, zastával také pozici ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na policejním prezidiu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video