Pasažéři prvního letu do vesmíru se společností Blue Origin vystupují z kapsle Crew Capsule. | foto: Blue Origin

VIDEA TÝDNE: Bezos na hranici kosmu, cyklista vybržďovač a pád do propasti

  • 5
Miliardář Jeff Bezos strávil v úterý spolu s dalšími vesmírnými turisty několik minut na hranici mezi Zemí a vesmírem. Naštvaný cyklista se rozhodl na rušné křižovatce v Ostravě vybrzdit kamion. V Teplicích se rozloučili s mužem, který zemřel po policejním zákroku, Čínu postihly masivní záplavy a dívky zázračně přežily pád do propasti.

Deset minut a osmnáct vteřin trvala celá cesta od startu do přistání pro čtyři vesmírné turisty, kteří se v úterý po 15. hodině vydali na skok na hranici mezi Zemí a vesmírem. Dopravila je tam při prvním ostrém letu raketa společnosti Blue Origin.

Nevídaný incident se odehrál na frekventované křižovatce v Ostravě. Cyklista, kterému se nelíbilo počínání řidiče kamionu, se ho rozhodl vybrzdit. Z okraje vozovky vjel doprostřed jízdního pruhu před kamion a zastavil. Řidič naštěstí dokázal včas zabrzdit.

Poslední rozloučení se Stanislavem Tomášem, přezdívaným „Floyd z Teplic“, se konalo v sobotu dopoledne v Teplicích. Po půlhodinovém obřadu rakev naložili do auta pohřební služby a spolu s ním se pozůstalí vydali k hřbitovu. Pohřeb proběhl v poklidu.

Dvě dívky se v ruském Dagestánu zřítily do propasti hluboké 1 500 metrů. Řetězy adrenalinové houpačky, která stála na srázu, nevydržely a praskly. Obě dívky pak zmizely pod srázem. Naštěstí se ale zachytily na dřevěné plošině pod houpačkou a vyvázly jen s modřinami a odřeninami.

Až několik hodin museli čekat lidé, kteří kvůli masivním záplavám v čínské provincii Che-nan uvízli v prostředcích hromadné dopravy. Popisují, jak nemohli dýchat. Některé jejich příspěvky z čínského internetu však mizí. Na čínských sociálních sítích se objevují kritické hlasy, proč úřady nezasáhly dříve. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video