Ve školách zavládl chaos

  • 15
Ředitelé všech typů škol mají těžkou hlavu. Učitelé jim od pondělí obědvají ve školních jídelnách na dluh, rodiče dětí v mateřských školách netuší, jak vysoké "školné" budou platit za své ratolesti, a nikdo neví, jak přesně bude vypadat pololetní vysvědčení, které se má rozdávat za necelý měsíc.

Ve školství zkrátka zavládl chaos. Začal totiž platit nový školský zákon, který ve školách způsobil revoluci.

Jenže ministerstvo zatím nestihlo připravit a rozeslat všechny předpisy, které poněkud strohou řeč zákona rozvádějí do praxe. A právě ty teď školám chybějí.

Budou platit vysvědčení?
"Je to velký problém," říká ředitel základní školy v jihočeské Horní Stropnici František Šturm. Hlavu si teď třeba láme s tím, zda bude mít pololetní vysvědčení, které dětem za měsíc rozdá, vůbec nějakou platnost.

Nově se do něj nejspíš už nebudou vyplňovat rodná čísla žáků. "V zákoně to není jasně vysvětlené, takže čekáme na vyhlášku. Vysvědčení bez rodného čísla by totiž nebylo průkazné. Spousta dětí má například stejná jména, a to i v jedné třídě," upozorňuje Šturm.

V nejistotě, jak to bude s jejich levným stravováním ve školních jídelnách, jsou všichni učitelé. Dosud platili za obědy poloviční cenu stejně jako žáci. Jenže podle nového zákona se v jídelnách za "dětské ceny" mohou stravovat už opravdu jen děti.

Učitelé mají platit plnou cenu. Rozdíl jim však má doplácet jejich zaměstnavatel. Ministerstvo školství ubezpečuje, že rozdíl v cenách obědů pro učitele jednotlivým obcím pošle.

"Na papíře" se tento závazek objeví až v polovině ledna. "Do té doby nám nezbývá než ministerstvu věřit. Učitelům jsme obědy zatím nezdražili. Musel jsem je ale upozornit, že když peníze nepřijdou, vybereme to od nich zpětně," říká ředitel speciální školy v Broumově Pavel Košňar.

Ministerstvo: Nestihli jsme to
Zmatek vládne i ve školách mateřských. Pětileté děti totiž podle nového zákona neplatí za školku nic. Stát školkám na novinku nedal ani korunu, takže ty se teď chystají vybrat chybějící poplatky od rodičů svých menších svěřenců.

O kolik smějí zdražit, zatím však také nevědí. "Limit bude ve vyhlášce, na kterou se zatím čeká," podotkla ředitelka jedné z plzeňských mateřských škol, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Ministerstvo školství slibuje, že za pár týdnů bude všechno v pořádku. "Zpoždění je způsobené tím, že byl nový zákon schválen až na podzim, takže se to nestihlo. Všechny předpisy budou do konce ledna," řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video