budova firmy Foxconn v Pardubicích

budova firmy Foxconn v Pardubicích | foto: Radek Kalhous

Ve Foxconnu v Pardubicích a Kutné Hoře hledají tuberkulózu

  • 25
V pardubickém a kutnohorském závodu společnosti Foxconn prověřují mongolské zaměstnance. U některých se před časem objevila tuberkulóza. Hygienici proto prověřují všech téměř sedm set zahraničních pracovníků, v Mongolsku je totiž výskyt TBC dvacetkrát vyšší než u nás.

První případy výskytu tuberkulózy se v závodech české pobočky světového elektroimpéria Foxconn objevily už v květnu.

Od té doby krajská hygienička Jana Daňková objevila třináct případů. "Pacienti buď přišli sami, a nebo jsme je našli aktivním vyhledáváním," řekla iDNES.cz.

Firma mimo jiné zaměstnává šest set padesát Mongolů, v jejichž vlasti je výskyt nebezpečné plicní nemoci mnohem vyšší než v Česku.

Petra Kubátová, zástupce firmy pro komunikaci s médii uvedený na firemním webu, o výskytu TBC v komunitě mongolských pracovníků Foxconnu nechtěla mluvit po telefonu. Nechala si poslat otázky e-mailem s tím, že je předá kompetentní osobě k vyřízení.

Otevřenou formu nemoci, která je velmi nakažlivá, zatím mají pouze dva lidé. Všichni nemocní jsou hospitalizovaní v odborných léčebných ústavech. Podle Daňkové zatím nehrozí, že by se nemoc v kraji rozšířila.

. Foxconn - Elektroimpérium

Foxconn patří k největším výrobcům elektroniky na světě. Nevyrábí pod vlastním jménem, ale na zakázku pro vyhlášené značky. Hlavním majitelem je Terry Gou. V Česku působí firma od roku 2000, v Pardubicích zaměstnává kolem 7 000 lidí. Před dokončením je nový závod v Kutné Hoře celkově pro 5 000 lidí a firma hledá v tuzemsku ještě třetí továrnu.

TBC se léčí antituberkolitiky a léčba může trvat až půl roku. Tuberkulózu lékaři v Pardubickém kraji zjistí zhruba u 50 pacientů za rok. Firma Foxconn v červnu zpřísnila vstupní zdravotnické prohlídky pro nové pracovníky z ciziny.

Hygienici pro jistotu vyšetří všechny zaměstnance, kteří s Mongoly přijdou do styku. "Zatím jsme další výskyt nemoci nezjistili," uvedla Daňková.


. Co je tuberkolóza (TBC)

Tuberkolóza je závažné infekční onemocnění vyvolávané bakterií Mycobacterium tuberculosis. Projevuje se dlouhotrvajícím kašlem a hlenovým, vzácně až krvavým vykašláváním. Dalším příznakem může být zvýšená teplota po dobu delší než 3 týdny a pocení při spánku. Přenáší se především kapénkovou infekcí a mlékem tuberkulózního skotu. Zemřel na ni Franz Kafka, Jiří Wolker, Ludvík XIII. a pravděpodobně Wolfgang Amadeus Mozart.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video