Včely vylákalo teplé počasí

M o t o l (hol) - Neobvykle teplé počasí druhého lednového týdne nepocítili jen obyvatelé metropole. Kromě dívek v sukních na ulicích jaro připomnělo i několik včel, které byly k vidění například v Motole. Podle vyjádření včelařů však nejde o nic neobvyklého.
"Nejedná se o žádnou výjimku. Včely vylétají každou zimu, když se objeví pár teplých dní. Od podzimu a během zimního mrazivého počasí jsou schované v úlech a živí se ze svých zásob. Pokud rtuť na teploměru vyleze nad deset stupňů, včely vylétnou ven. Jen se vyprázdní a protáhnou si křídla, a když se zase ochladí, vrátí se zpět do úlu a vyčkají definitivního konce zimy," vysvětlil učitel včelařství Jan Löschmann.
K tomu, co se stane v případě, když se během celé zimy ani na jeden den neoteplí, včelař řekl: "Nestává se to moc často, protože obvykle je okolo vánoc tepleji a pravé mrazy udeří až v únoru. Tehdy včely zůstanou v úle a vydrží až do příchodu jara."

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Teploměr, Včela

Video