Nová zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, bývalá ministryně spravedlnosti za ANO

Nová zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, bývalá ministryně spravedlnosti za ANO | foto: Michal Šula, MAFRA

Válková je zmocněnkyní pro lidská práva. Je pro zákon o obecném referendu

  • 38
Novou zmocněnkyní pro lidská práva vláda v pondělí jmenovala poslankyni za hnutí ANO, bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. „Z širokého spektra lidských práv bych se ráda zaměřila na ohrožené děti, seniory, sociální a zdravotně hendikepované osoby a ty jejich práva jsou omezena,“ uvedla Válková.

Poslankyní za ANO Válková zůstává. Sociální demokraté požadovali, aby vysvětlila, jak obě pozice skloubí. Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová se při hlasování o Válkové zdržela.

„Velkou výzvou je pro mne i zlepšení opatrovnických řízení a práva každého občana na rozhodnutí soudu v přiměřené době. Zajímá mě i téma rovnosti žen a mužů, zejména problematika domácího násilí a jeho prevence,“ uvedla Válková.

„Zaměřím se také na podporu národnostních menšin, například v podobě rozvoje česko-německých a česko-polských škol. Aktuálně je pro mne důležité i vysvětlování práva občanů na rozhodován celospolečenského významu v referendu a to v souviselo s právě probíhajícím projednáváním návrhu ústavního zákona o celostátním referendu ve Sněmovně,“ říká nová zmocněnkyně vlády pro lidská práva Válková. Referendum by ale podle ní nemohlo být o členství Česka v Evropské unii.

Istanbulská úmluva? Zanedbali jsme vysvětlování, říká Válková

Přijetí Istanbulské úmluvy by podpořila v případě, že by nešlo o „silové řešení“, ale vládě Andreje Babiše by se podařilo dobře veřejnosti vysvětlit její význam. „To, že by se ratifikovala za čtrnáct dnů, to nevidím,“ řekla novinářům Válková. „Zanedbali jsme vysvětlování,“ řekla o Istanbulské úmluvě. Dovede si představit, že by úmluvu ratifikovala Sněmovna ještě v tomto volebním období.

Mezi priority Válkové nepatří prosazování možnosti manželství pro všechny, i pro homosexuály. Ve Sněmovně jsou nyní dvě předlohy. Novela občanského zákoníku s možností manželství pro všechny a ústavní změna ukotvení manželství jako svazku muže a ženy. „Jsou tam dva tábory, takže bych chtěla zůstat v tomto ohledu neutrální,“ řekla Válková.

Mezi lety 2014 a 2015 působila Válková více než rok v koaliční vládě Bohuslava Sobotky ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Poté ji vystřídal Robert Pelikán.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video