Válka ve velíně

  • 4
Chystá se nové kolo televizní války? Obě strany zbrojí. Ředitel Balvín a redaktoři publicistiky se výhružně procházejí podél ostnatého drátu, který dělí jejich palposty. Před více než půl rokem povstali redaktoři proti řediteli Hodačovi, kterého jmenovala televizní rada ovládaná opozičněsmluvními stranami. Jejich vzpouru podpořily statisícové demonstrace. Jiřímu Hodačovi se nepodařilo prosadit svou verzi: zaměstnanci se bouří, neboť se bojí o svá koryta.

Většina lidí se přiklonila k verzi povstanuvších: svoboda veřejnoprávní televize je ohrožena. Sám Hodač s nově jmenovanou ředitelkou zpravodajství Janou Bobošíkovou jejich vítězství napomohl. Jeho naprosto neobjektivní zpravodajství muselo přesvědčit i toho, kdo věří, že podřízení mají za všech okolností poslouchat nadřízené.

Bitva o televizi neskončila mírem, ale příměřím. ODS sice byla na hlavu poražena, ale v parlamentu prosadila změny televizního zákona, které potvrzují moc politiků nad vysíláním.

Redaktoři zvítězili, ale stali se pohyblivými terči. Přijali roli politických hráčů, jejich novinářská slušnost může být dnes a denně zpochybněna. Politici ODS toho využívají a pálí po živých cílech ze všech pozic. Balvín nebyl zvolen jako skutečný ředitel, ale jako nějaký pozorovatel OSN, který má dohlížet nad křehkým příměřím. Jenže on vytáhl do boje.

Pochopil, že jeho šance stát se z dočasného trvalým jsou velké, pokud si povede dobře. Redaktoři se zvedli od stolů a projevily se v nich znovu násilnické sklony. Kdo jednou poznal rozkoš zápasu, už nikdy se své závislosti nezbaví.

Válka v televizi doutná. Lze téměř s jistotou předpokládat, že to bude vleklá válka. Na rozhodující bitvu nemá žádná z armád dost odvahy ani sil. Ustoupit však také nechce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video