ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Promluvte si s cizinci a úzkostnými lidmi, doporučují hasiči před zkouškou sirén

  • 17
Pravidelná zkouška sirén může být pro úzkostné lidi nebo pro ty, kteří mají zkušenost z války, stresující zážitek. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se zkoušky sirén pozastavily, ale nyní se opět provádí každou první středu v měsíci. Cizinci nebo váleční uprchlíci o tom ovšem nemusí vědět.

Pokud občané mají ve svém okolí mají cizince nebo lidi s obavami z války, měli by je na zkoušku sirén upozornit a promluvit s nimi o jejich obavách, doporučuje Hasičský záchranný sbor České republiky. Vzájemná komunikace a poskytnutí ověřených informací snižuje stres.

Podle armádních i civilních odborníků nyní nehrozí na území České republiky žádný vojenský konflikt. Taktický jaderný útok na Ukrajinu nemůže Česko zasáhnout, i když se jím ruské vedení snaží Evropany zastrašovat.

O anexi Kaliningradu žertem debatují i politici. „Pro“ jsou Putin i Biden

I pokud by k použití jaderné zbraně došlo, jednalo by se s největší pravděpodobností o taktickou jadernou zbraň, která nemá kapacitu ohrozit velká města. Používá se na bojišti k „taktickým“ účelům a nemá dopad víc než pár stovek metrů až kilometrů od místa výbuchu. Její účinek je tedy především psychologický.

Občané České republiky by v případě jejího nasazení na Ukrajině nebyli nijak ohroženi. Před použitím jaderných zbraní v mezinárodním měřítku jsou Češi chráněni členstvím v NATO.

Odborníci doporučují:

  1. Pravidelně a otevřeně o obavách hovořit s blízkými. Naslouchat jim
    a nebagatelizovat je.
  2. Doporučit dotyčnému, aby omezil sledování zpravodajství na například na 30 minut denně.
  3. Doporučit vhodné a spolehlivé informačním médium, které zpravodajství zbytečně nedramatizuje.
  4. Vyhledat si z ověřeného oficiálního zdroje odpovědi na různé obavy a pochybnosti.
  5. V případě potřeby vyhledat odbornou pomoc, například v místním krizovém centru nebo kdykoliv zavolat na jakoukoli linku důvěry.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video