Bývalý prezident Václav Klaus | foto: Michal Růžička, MAFRA

Ukrajinu a Rusko dělí názorová propast, řekl Klaus. Vyzval k hledání míru

  • 359
Konflikty způsobuje názorová propast, míní exprezident Václav Klaus. Doplnil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině má víru ve vítězství rozumu nad propagandou a zodpovědností nad egem namyšlených jednotlivců. Hledání mírového řešení by nemělo trvat dlouho, uvedl.

V březnu se nechal exprezident slyšet, že by musel být veden na popraviště, aby vrátil Puškinovu medaili, kterou mu udělil v roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin. Klaus v souvislosti s tím prohlásil, že odmítá laciné rusobijství.

Konflikt na Ukrajině je více než hrozný, řekl dnes Klaus. Doplnil, že pokud se bude nezodpovědnost některých politiků a jejich rádců projevovat často, může přerůst v konfrontaci velmocí disponujících zbraněmi hromadného ničení. „Pak by už byla v sázce budoucnost celé naší civilizace,“ řekl bývalý prezident v projevu při příležitosti uctění obětí domácího odboje proti nacistické okupaci v Terezíně.

„Propast, která dnes dělí na Ukrajině bojující strany, je hluboká a vypadá nepřekonatelná. Stejně tak velká je ale už delší dobu i jiná propast, propast v názorech lidí na volbu směru vývoje celé lidské společnosti, na zachování, nebo naopak radikální popření jejích hodnot a tradic,“ řekl Klaus. Války podle něj nejsou produktem nevysvětlitelného zkratu nějakého politika. „Právě taková názorová propast vede k válkám,“ podotkl.

KOMENTÁŘ: Proč nikdo neorganizuje vážná jednání o míru na Ukrajině?

Klaus věří, že budou brzy zahájena vážná jednání o mírovém řešení války na Ukrajině. Zmínil, že je otázkou, jak dlouho jeho hledání potrvá. V zájmu Ukrajiny, Evropy i České republiky by to nemělo trvat dlouho, dodal.

Klaus se k invazi a jednotlivým událostem, které se staly na Ukrajině, vyjadřuje rozporuplně. Invazi označil za zločin a tragické neštěstí. Například masakr v Buči ale exprezident odsoudit odmítl. Na dotaz Frekvence 1 odpověděl, že neví.

„Zaprvé já se tím neživím, že bych sledoval tyhlety obrázky. A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda,“ řekl.

27. února 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video