Václav Klaus. (2023) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Asi nejsou darebáci, jen ničemu nerozumějí, kritizuje Klaus Fialovu vládu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Proč ekonomická obec mlčí? Václava Klause mrzí, že razantněji nekritizuje vládní rozpočtovou politiku. Sám se však v rozhovoru pro MF DNES do premiéra a ministrů tvrdě pustil: „Bohorovnost Fialů a Stanjurů je založena na číslici 108, proto jim je absolutně jedno, co bude kdo říkat,“ míní bývalý prezident a premiér.

Vládní balík opatření pro zmírnění růstu rozpočtového schodku je v parlamentu. Podle vlády má jít o úpravu 63 zákonů, budou se zvedat daně a příští rok se má díky tomu uspořit téměř 100 miliard korun. Co si o tomto balíku opatření myslíte?
Pro mě jako pro člověka, který se živí makroekonomií a byl ministrem financí, je deficit státního rozpočtu zásadní téma a jeho velikost nemohu vydýchat – jak se říká. My jsme s tím bojovali na počátku května, kdy tento chaotický a nepřesvědčivý balíček začali avizovat, ale přiznám se, že jsme na to trochu pozapomněli. Ten balíček – nikoli balík, jak jste to nazval vy, a ten rozdíl je obrovský – tak ten balíček je opravdu prkotina vůči rozpočtovému problému České republiky.

Veřejnost to, zdá se, stále ještě nechápe, ač to řada lidí v médiích říká nahlas. Pár dní před svým zvolením prezidentem jsem ještě jako poslanec na poslední chvíli předkládal návrh zákona o povinně vyrovnaném státním rozpočtu, čili z tohoto pohledu k tomu nemohu říct nic jiného než negativní hodnocení.

Rusko podle profesora Mearsheimera z Chicagské univerzity bylo k válce vyprovokováno, protože to, co se dělo na Ukrajině, považovalo za fatální ohrožení své bezpečnosti. Tento názor sice na Západě zastává jen menšina, ale menšina velmi racionálních lidí. Já tento názor sdílím.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video