Václav Klaus (9.dubna 2021)

Václav Klaus (9.dubna 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Než Bartoš, to raději Babiš, soudí bývalý prezident Václav Klaus

  • 1229
Bývalý český prezident Václav Klaus má nového ideového nepřítele. V rozhovoru pro sobotní vydání MF DNES se tvrdě pustil do Pirátů. „Považuji Piráty za extrémní levici, která žije pokusem regulovat,“ uvedl Klaus. A dodal: „Za levici, která se primárně kochá a zabývá digitalizací. Aniž by se domýšlelo – možná jsou tak chytří, že to skrývají – že to je cesta do Číny.“

Piráti jsou podle Klause také „strana extrémně zelená“. A v souvislosti s Pirátskou stranou, která se v poslední době začala objevovat na čele žebříčku předvolebních preferencí, kam se propracovala po spojení s hnutím STAN, Klaus varuje především před nárůstem byrokracie.

„Myslím, že se málo diskutuje o tom, že Pirátům nevadí razítka. Když to budou e-razítka. Neboli: základní definicí pravice přece vždy byl odpor vůči governmentu, vládě, státu,“ řekl Klaus v rozhovoru pro MF DNES.

„Pirátům nevadí, oni jen volají po e-governmentu. To jim přijde v pořádku. Pravice se, co svět světem stojí, snaží government minimalizovat. Piráti ho chtějí jen digitalizovat,“ dodal.

Situace je podle něj před letošními parlamentními volbami tak alarmující, že i někteří odpůrci současného premiéra Andreje Babiše vidí hnutí ANO jako menší zlo než Piráty.

„Jestli dneska vzniká varianta Babiš versus Bartoš, tak mě víc a víc lidí píše dopisy ve smyslu: No, tak v tomto kontextu je lepší Babiš než Bartoš. Uvědomuji si to tak, že to řada lidí prokoukla a začíná si hrůzu toho rozhodnutí uvědomovat,“ řekl bývalý český prezident.

Souhlasíte s tím, že raději Babiše než Bartoše?

celkem hlasů: 24202
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 16. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video