Předseda severočeské ČSSD Arno Fišera

Předseda severočeské ČSSD Arno Fišera | foto: Martin Adamec, MAFRA

V Ústí se rozpadla koalice, ČSSD se opřela o KSČM a TOP 09

  • 12
V Ústí nad Labem se definitivně rozpadla městská koalice. Z ní zůstala jen nejsilnější ČSSD, která si prosadila odvolání dvou náměstků za ODS. Třetí koaliční stranou byla Strana zdraví, sportu a prosperity. ČSSD k tomu pomohly hlasy zastupitelů za KSČM a TOP 09, ti ale odmítají, že by šlo o vznik nové koalice. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera řekl, že nyní bude ČSSD podporu pro návrhy shánět jednotlivě.

"Už na prvním zastupitelstvu jsme konstatovali nekompetentnost paní náměstkyně (Heleny) Kubcové a myslíme si to i teď," řekl lídr TOP 09 Jakub Zavoral a vzápětí navrhl náměstkyni za ODS odvolat. ČSSD vzápětí navrhla i odvolání druhého náměstka Jana Řeřichy (ODS).

Obojí pak zastupitelstvo schválilo hlasy všech 11 zastupitelů za ČSSD a všech pěti komunistů a hlasy potřebné k většině dodali i čtyři z pěti členů TOP 09.

Rozpočet Ústí

Zastupitelé Ústí schválili rozpočet na letošní rok. Počítá s příjmy 1,47 miliardy a výdaji 1,63 miliardy korun, investice mají dosáhnout 511 milionů korun.

Rozdělení peněz na investice se proti původním plánům změnilo. Z 149 milionů korun na přestavbu kulturního domu se 70 milionů přesunulo na rekonstrukci plavecké haly.

Zatímco po hlasování o rozpočtu Řeřicha vstal a křičel do vypnutého mikrofonu, teď už byl klidný. "Mám smíšené pocity, ale převládá ve mně uvolnění. Moje rodina těžko nesla útoky, které se v poslední době množily," řekl po odvolání Řeřicha.

"Doufám, že se pan primátor konečně ujme práce tak, jako ti primátoři před ním a co jsem za něj musel dělat já, začne dělat sám," dodal. Naštvání nedala znát ani Kubcová. "Na rozdíl od pana Karla Gotta jsem to čekala," prohlásila.

Hlasování pro odvolání náměstků nelze interpretovat jako vznik nové koalice, řekli shodně lídři TOP 09 a KSČM Jakub Zavoral a Květoslava Čelišová. "Z koalice zůstane jen ČSSD a podporu pro návrhy budeme shánět operativně," řekl už před hlasováním předseda ústecké ČSSD Arno Fišera.

Po změnách ve vedení města už v radě nesedí 11 lidí. ČSSD, TOP 09 a komunisté odhlasovali snížení počtu radních na devět.

Koalice se rozpadala prakticky od začátku letošního roku a mezi ČSSD a zbylými dvěma koaličními stranami vyrostla zřetelná komunikační bariéra. Začátkem března začala média spekulovat, že se rodí nová koalice, v níž ČSSD nahradí zastupitelé za TOP 09. Ti to ale ve středu večer odmítli a na dnešním zastupitelstvu hlasovali společně s komunisty pro návrh rozpočtu, který předložila ČSSD.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video