Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Praze lidé už devětkrát rabovali

  18:27
Pražská policie odhalila při záplavách a odklízení jejich následků už devět případů rabování. Sedm zlodějů se zatím podařilo chytit. Poslední případ se stal o páteční půlnoci, kdy se mladý pár snažil ukrást elektroniku, kterou lidé vysoušeli před domem v Bohnicích v Praze 8. "Policie dvojici zadržela a nyní jim hrozí až osm let vězení," potvrdila iDNES policejní mluvčí Kamila Styblíková.

V pátek několik minut před půlnocí šel šestadvacetiletý muž s dvaatřicetiletou ženou bohnickou ulicí V Zámcích. Protože tato ulice vede podél Vltavy, patřila do evakuační zóny a obyvatelé se sem dostali teprve minulý týden. 

Majitelé rodinné vily proto vynesli několik kusů nábytku a elektroniky před dům, aby se na nich uschlo bahno. "Dvojici se ale zalíbilo video, televizor a vrtačka téměř za patnáct tisíc korun a mysleli si že si přilepší," uvedla Styblíková. Věci z ulice proto ukradli a dali se na útěk.

O případu se ale dozvěděli policisté, kteří začali blízké okolí domu prohledávat. Mladý pár brzy našli i s ukradenými věcmi.

"Policisté je oba zadrželi a obvinili z trestného činu krádeže," dodala mluvčí. Jejich počínání soud potrestá přísněji, neboť okradli lidi, jež postihla živelní pohroma. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Slovenka dostala čtyři měsíce vězení
První případ rabování odhalili policisté ve středu minulého týdne. Bylo to třetí den od evakuace obyvatel kvůli rozlité Vltavě. V časných ranních hodinách se šestačtyřicetiletá Slovenka vloupala do prodejny starožitnictví na Rašínově nábřeží v Praze 2. Firmě způsobila škodu jen asi 500 korun, protože se do objektu vůbec nedostala.

CO HROZÍ ZA RABOVÁNÍ?

* Trestný čin krádeže, spáchaný v lokalitách postižených živelnou pohromou a dotýkající se osob touto pohromou postižených, může být bez ohledu na výši způsobené škody kvalifikován jako krádež podle třetího odstavce paragrafu 247 trestního zákona, pokud jím byl způsoben jiný zvlášť závažný následek, tj. pokud jím vznikla další újma. Pachateli pak hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.
* Tento výklad je v souladu s pokynem obecné povahy nejvyššího státního zástupce poř. č. 3/1997 ze dne 10. 7. 1997, kterým se upravuje postup státních zastupitelství při postihu trestných činů proti majetku a nedotknutelnosti obydlí spáchaných v oblastech postižených povodněmi, ve znění pokynu obecné povahy nejvyššího státního zástupce poř. č. 18/2001 ze dne 13. prosince 2001.
por. Mgr. Blanka Kosinová
tisková mluvčí policejního prezidia

Policie chytila ženu při činu. Do dvou dnů byla odsouzena za pokus o krádež ve zkráceném řízení. Dostala čtyři měsíce vězení s ostrahou a na pět let jí byl zakázán pobyt v České republice. Policisté mohou postupovat ve zkráceném řízení v případě, že je pachatel chycen při činu, škoda je velmi nízká a je k dispozici dostatek důkazů.

Narkomani se vloupali do bytu
Další vloupání do evakuovaných objektů policie zjistili hned následující den. Ve čtvrtek nad ránem se do bytu v Klimentské ulici v Praze 1 vloupala skupinka narkomanů. Policisté na místě zadrželi dvacetiletou dívku, která se spolu se svými třemi komplici pokusila byt vykrást.

"Policejní rada narkomanku obvinil z trestných činů krádež vloupáním a porušování domovní svobody a prozatím ji vyšetřuje na svobodě," uvedla Styblíková. Po jejích třech společnících policie stále pátrá.

Lupiče láká hlavně alkohol
V pátek dopadli rabujícího Roma policisté v civilu. V odpoledních hodinách na Bubenském nábřeží v Praze 7 zadrželi dva kriminalisté devětadvacetiletého muže z Prahy 8, který se vloupal do tří z evakuovaných objektů v této oblasti. Muže pak obvinili z porušování domovní svobody a z krádeže vloupáním. Následující den ho soud vzal do vazby.

V pořadí čtvrtý případ zaznamenali policisté v neděli. Krátce po půlnoci šli dva Ukrajinci kolem prodejny Penny market v ulici Věštínská v Praze 5. Z vytopeného obchodu vynosili zaměstnanci zboží a nechali ho volně na ulici. Mladíci ve věku 22 a 24 let si nabrali alkohol za 22 tisíc korun a pokusili se z místa utéct.

"Na místě je však zadržela policejní hlídka. Byli obviněni z trestného činu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství a v policejní cele nyní čekají, zda budou vzati do vazby," upřesnila mluvčí.

ZÁPLAVY A RABOVÁNÍ

Při rabování mizely skříně, kolo i kladivo

Praha i Metly čelí rabování

Slovenka chtěla rabovat, čeká ji vězení

všechny články o záplavách

Podobně se zachoval i mladík v ulici Bílkova v Praze 1. V neděli odpoledne zde majitel restaurace vynášel věci ven na ulici. Třiadvacetiletý muž počkal, až zajde do budovy a vzal věci a alkohol za přibližně 2 tisíce korun. Pak se snažil nepozorovaně utéct. Majitel ho však sám zadržel a předal policii. Policejní rada mladíkovi sdělil obvinění z trestného činu krádeže a případ se rozhodl řešit ve zkráceném trestním řízení. Podle policie byl tento muž již několikrát kvůli krádežím soudně trestán.

Zmizely počítače za statisíce
Další nedělní případ se stal v v podvečerních hodinách v ulici U Plovárny. Lidé zde vynášeli kvůli odvětrání věci z restaurace a kasina. Dva mladí Rusové se snažili ukrást hi-fi soupravu a další zařízení provozovny celkem za 100 tisíc korun. Majitel je ale chytil a předal policii. Oba muži ve věku ve věku 19 a 24 let jsou již obviněni z krádeže. Vyšetřovatel také podal na vzetí do vazby.

Chytit se ale nepodařilo zloděje, který v neděli večer z chodby domu v ulici Na Rokytce v Praze 8 ukradl počítač za 20 tisíc korun. Policie po něm dosud pátrá.

Osmý a zatím poslední případ zaznamenali policisté v pondělí krátce před polednem. Na linku 158 jim volali pracovníci firmy z Pařížské ulice, že jim zmizely počítače za 300 tisíc korun. Zloději však policie stále unikají.

Podle policie není vyloučeno, že lidé jim zpětně nahlásí ještě nějaké další případy. Evakuované oblasti totiž podle mluvčí není jednoduché uhlídat. "Úplnému zabránění kriminality v těchto místech jednoduše nelze," uvedla. Policie na hlídání budov spolupracuje také s pražskými strážníky, s armádou a s vězeňskou službou.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...