V Parlamentu se začíná jednat o prezidentovi

  • 51
Na parlamentní půdě se schyluje k velmi náročným vyjednáváním o příštím prezidentovi. Ve středu pozdě večer se dokonce o prezidentských volbách radili i předsedové všech tří vládních stran. Výsledek nočního jednání není znám, ale podle dostupných informací mělo jít spíše o vyjasňování situace než domlouvání společného postupu.

Vyjednavači jednotlivých stran se začnou scházet až příští týden. Ale už v těchto dnech si řadoví poslanci a senátoři telefonují a scházejí se u skleničky nebo cigarety a sondují, koho druhá strana bude podporovat, jestli jednomyslně a zda by třeba někteří její členové nechtěli podpořit jiného kandidáta. A přirozeně za co.

Nejtvrdší vyjednávání čeká ČSSD. Zajistit podporu pro sociálnědemokratického kandidáta Jaroslava Bureše má za úkol ministr vnitra a první místopředseda strany Stanislav Gross. "Bavil jsem se zatím s jedním člověkem, ale oficiálně zatím ne," prozradil Gross. O žádných podrobnostech však mluvit nechtěl.

ČSSD spoléhá, že se Bureš dostane do druhého kola prezidentské volby. V prvním nemá šanci na zvolení žádný kandidát. Do druhého kola postupují dva: ten, který dostane nejvíce hlasů od senátorů, a ten, který je preferován poslanci.

Ve sněmovně je počtem nejsilnější právě ČSSD. I když není úplně jednotná, Bureše by mohla do druhého kola prosadit. V Senátu má největší zastoupení ODS a její kandidát Václav Klaus může počítat s tím, že se do druhého kola dostane.

Vyjednávání zesílí právě po prvním kole. Když zmíněný plán sociálním demokratům vyjde, budou žádat hlasy pro Bureše u lidovců, kterým vypadne ze hry Petr Pithart, nebo u komunistů, kteří by přišli o Miroslava Kříženeckého. "V tom případě bychom se snažili přesvědčit lidovce a také unionisty. U komunistů bychom podporu žádali jen velice neradi, spíše vůbec ne," řekl MF DNES jeden z poslanců sociální demokracie.

Jedním z důvodů, proč se chce sociální demokracie Vladimíra Špidly vyhnout vyjednávání s KSČM, je obava z nesplnitelných požadavků komunistů. Například, že komunisté budou chtít, aby vedení ČSSD označilo KSČM za stranu, se kterou už je možné otevřeně spolupracovat. Komunisté tvrdí, že o prezidentských kandidátech s nikým zatím nevyjednávali. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video